VENNESLA: — Etter det vi vet var det ingen som ble skadet i slåsskampen, men det var noen som fikk noen blåmerker, og en som fikk et kutt i tunga. Vi hørte at noen hadde kniv og balltre, men det er ingen som har sagt at de ble truet med kniv, forteller Arne Sundvall, politioverbetjent ved Vennesla og Iveland lensmannskontor.

Rett over klokken 13 fredag ettermiddag dukket rundt ti personer fra Kristiansand opp på Vennesla videregående skole for å slåss. De hadde med seg kniv og balltre, og til sammen skal rundt 30 elever ha blitt innblandet i slagsmålet.

Angrepet var planlagt, og mange av elevene Fædrelandsvennen snakket med på fredag fortalte at de hadde visst om angrepet siden onsdag. Skolen var tipset om slåsskampen, og de hadde gitt beskjed til politiet som etter hvert dukket opp med fem patruljebiler.

— Vi hadde fått tips om slåsskampen, og vi ga beskjed til politiet. I tillegg hadde vi en egen beredskap ved at ansatte gikk rundt i skolegården og passet på. Derfor fikk vi slagsmålet rimelig raskt under kontroll, forklarer Thorkild Haus, rektor ved Vennesla videregående skole.

Årsaken for angrepet skal være tidligere konflikter mellom de to gjengene. Gjengen fra Kristiansand skal ha kommet opp for å beskytte noen av sine egne som går på skolen. Ifølge rektor ved skolen skal rivaliseringen mellom gjengene ha pågått i halvannet år.

— Dette er en gammel konflikt, og det har vært flere episoder mellom gjengene det siste halvannet året. Et par av elevene fra Kristiansand som går på skolen skal ha fått tips om at de skulle bli banket. De har derfor ringt til kamerater i Kristiansand og fått dem til å komme opp og hjelpe seg, forklarer Haus.

— Dette er en konflikt som har pågått over lengre tid. Vi trodde de hadde løst den, men den har tydeligvis blusset opp igjen. Vi vet ikke helt hva det dreier seg om, men noen mener det handler om ære, sier Sundvoll.

Rektor synes hele saken er trist.

— Det er så leit at slike ting skjer her på skolen. Jeg skulle ønske det fantes en arena hvor gjengene kunne komme sammen og prøve å løse konflikten. Jeg regner ikke med at de ville blitt bestevenner, men at de i alle fall kan leve side om side, sier rektoren fortvilet.

Når elevene kommer tilbake på skolen mandag vil både politiet og skolen informere elevene om det som har skjedd.

— Vi må prøve å få dem til å forstå at det er andre måter å løse konflikter på enn ved å bruke vold, sier Thorkild Haus.