PATRULJERER: En politibil med spesialutstyr for sjekk av nummerskilter patruljerer i horestrøket i Ipswich i Øst-England, der fem prostituerte er funnet drept. Politiet kunngjorde mandag at de har pågrepet en 37 år gammel mann som er mistenkt for alle de fem drapene. Foto: Scanpix

IPSWICH: Mannen satt mandag i varetekt.

Han ble pågrepet litt før klokken 07.30 lokal tid mandag i sitt hjem i Trimley ved Felixstowe, en småby ved kysten som ligger to mils vei sørøst for Ipswich. Han skulle avhøres i løpet av dagen.

Politietterforskeren Stewart Gull sa til regionavisen Eastern Daily Press at 37-åringen er mistenkt for å ha drept alle de fem prostituerte, som siden begynnelsen av desember er funnet døde i Ipswich-området. Han ville ikke si hvor mannen sitter arrestert.

Navngitt

Både den britiske rikskringkastingen BBC og nyhetskanalen Sky News navnga mandag den arresterte som Tom Stephens. Stephens ble i helgen intervjuet av London-avisen Sunday Mirror, og nektet da for å ha noe som helst med drapene å gjøre.

– Jeg kjenner alle jentene, og jeg har ikke noe alibi, medga han overfor søndagsavisen. Han fortalte også at han var blitt avhørt av politiet fire ganger, og tilføyde at han ville hatt «alle muligheter» til å drepe de fem kvinnene.

– Jeg vet selv at jeg er uskyldig. Men jeg mangler alibi for noen av drapene, faktisk er jeg ikke sikker på om jeg har fullgodt alibi for noen av dem, sa Tom Stephens i det lange intervjuet som Sunday Mirror trykket søndag.

Rettslig

– Saken går nå videre i rettsapparatet. Politiet i grevskapet Suffolk vil derfor inntil videre ikke komme med ytterligere kommentarer eller henvendelser til publikum, het det på nettsidene til Eastern Daily Press mandag formiddag.

Drapene på de fem prostituerte i Øst-England utløste ifølge nyhetsbyrået Reuters en etterforskning uten sidestykke i moderne britisk kriminalhistorie. Hundrevis av politifolk har systematisk gjennomgått et berg av bevismateriale.

Alle de fem drapsofrene misbrukte narkotika. Politiet har ifølge London-avisen The Times tilbudt seg å la narkolangere i Ipswich-området slippe arrestasjon og siktelse, hvis de kommer med opplysninger som kan bidra til oppklaring av drapene.

Horekunder

Et framtredende medlem av den britiske regjeringen tar etter drapene i Ipswich-området til orde for å kriminalisere horekunder. Minister for grunnlovsspørsmål Harriet Harman peker på det hun mener er gode resultater av en slik politikk i Sverige.

– Jeg synes vi bør slå fast at vi ikke ønsker denne typen organisert kriminalitet her i landet, mener Harman ifølge BBCs nettsider. – I Sverige er det faktisk straffbart å kjøpe sex, påpekte hun.

Den britiske regjeringen er blitt beskyldt for å somle og nøle med å innføre lover som vil gi prostituerte bedre beskyttelse mot voldelige overgrep. Et mye diskutert forslag er å ta førerkortet fra menn som tråler horestrøk i bil – «kerb-crawlers», som britene kaller dem.