KRISTIANSAND: Daglig leder Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhartsen i Kristiansand lover juletorsk til alle hvis finværet kommer som spådd til uka.

— Hvis værforholdene blir slik det ligger an nå, kan jeg love at jula er reddet for alle som vil ha torsk på middagsbordet, sier Fredriksen.

Han kan foreløpig ikke tilby levende torsk, men har bestilt tre tonn med oppdrettstorsk i tilfelle den forventede fangsten skulle utebli til uken.

— I fjor fikk vi ett tonn torsk av den fiskeren som fikk inn mest den siste uka. Hvis et par-tre fiskere oppnår samme resultat i år, så skal juletorsken være i boks, sier han.

Uværet stopper fisket Fiskefangsten har i år vært den dårligste på år og dag. Mye skyldes det voldsomme uværet som har herjet sørlandskysten den siste tida.

I helga var fisker Kim Wårøy ute med «Saltholmen» utenfor kysten av Lindesnes, men i garnet fikk han kun en eneste juletorsk.

— Fangstene er rett og slett elendige. Nå har jeg prøvd å sette garnene innaskjærs noen ganger, men det er bedre å sette dem hjemme i badekaret. Matnyttig fangst blir det samme, men man slipper all krabben og taren, sier Wårøy til Lindesnes Avis.

De uvanlig høye temperaturene i havet har også hatt innvirkning på fangsten. I månedsskiftet oktober/november var temperaturene de høyeste siden 1936, da Havforskningsinstituttet startet sine målinger.

— Hos oss måler vi temperaturen på 37 meters dyp. I dag målte jeg temperaturen til 11,3, noe som er et stykke over det normale som er 4-8 grader, sier Fredriksen.

Torsken blir uansett fisket høyere enn 37 meter, så Fredriksen tror ikke de høye temperaturene vil være avgjørende.

— Hvis bare stormen legger seg og værutsiktene holder, så skal dette gå greit tror jeg, avslutter han.

Ifølge vakthavende meterolog ved Storm er utsiktene lyse.

— Det ser ut til å bli en god bedring i været utover i neste uke. Mandag og tirsdag kan vinden komme opp i kuling men resten av uken ser det ut til å bli oppholdsvær uten de store vindkastene, sier vakthavende meterolog Olav Krogsæter.

Ingen snø til jul

Utover i uken kommer også temperaturene til å stige, så foreløpig ser det ut til at snøen fremdeles lar vente på seg.

— Oppover mot sirdalstraktene ser nåla ut til å krype under null, mens det ellers på Agder kommer til å være rundt fem varmegrader hele neste uke, sier Krogsæter.