For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

ARENDAL: Hennes sønn er tiltalt for å ha skutt og drept Ronny Halvorsen (30) 21. desember 2003, da Halvorsen stjal familiens Mitsubishi Pajero.

Hun forklarte at hun våknet av masse støy på utsiden, blant annet da to biler krasjet. Hennes mann, Asbjørn, sto opp og sa "nå stjeler de bilen vår".

Asbjørn grep hagla på et stativ ute i gangen og Grete sa at han ikke skulle ta noe våpen med ut. — Han sa han ville skyte dekkene på bilen, forklarte hun.

Så stod sønnen opp, og også han tok et våpen, ei rifle med kikkertsikte. - Jeg sa at han heller ikke han måtte ta våpen med ut, sa Grete Steen. I et politiavhør har hun forklart at både far og sønnene var godt vante med våpen, og at alle visste at sinne og alkohol ikke hører sammen.

Under vitneavhøret i retten sa hun at han var redd, ikke sint. Og at hun under sin politiforklaring har brukt feil ord.

I retten sa hun at han antok at han ville hjelpe faren som var utendørs, muligens skyte dekkene på bilen.

— Da han (sønnen, red anm) kom inn igjen, husker jeg ikke hvordan han var da. Jeg var så redd selv, sa Steen. Da hennes mann kom inn igjen, fortalte han at Ronny Halvorsen var død.

Hun sa videre at sønnen ble kraftig fortvilet over denne nyheten. I politiforklaringen sa hun at sønnen sa at han bare hadde siktet etter bilen og videre sa: "Det var ikke sånn jeg hadde tenkt".

Anne Karlsen (19), sa i sitt vitneavhør tirsdag formiddag at hennes tiltalte kjæreste var livredd da han kom inn igjen etter at skuddene hadde falt.

— Han holdt hardt rundt rundt meg. Han klarte ikke å samle blikket og kaldsvettet. Jeg kan ikke huske om han sa det hadde blitt skutt, sa hun.

Men aktor Erik Holmen leste opp fra hennes politiforklaring, der hun sa at kjæresten hadde vært livredd for at han hadde skadet og kanskje drept Ronny Halvorsen.

— Dette kan jeg få ti år for, hadde tiltalte sagt.

Faren til tiltalte, Asbjørn Steen, kom inn på soverommet der paret var. Han sa at Ronny Halvorsen var død. Da knakk tiltalte fullstendig sammen.

— Han ble enda mer redd enn det han hadde vært like før, sa 19-åringen som forklarte seg klart og sammenhengende.

Hun sa at de var blitt sammen som kjærester for snart fire år siden.

— Vi var sammen i to år, før vi tok en pause til 20. desember 2003, sa Karlsen på spørsmål fra tiltaltes forsvarer, Sigurd J. Klomsæt.

Dette var kvelden før drapet. Denne kvelden traff de hverandre på en restaurant i Grimstad, som ble en veldig hyggelig kveld der de ble enige om å fortsette forholdet.

De kom tilbake til huset på Froland ved 02-tida på natta.

— Vi hadde ikke drukket noe særlig, sa hun.

19-åringen sa hun våknet ved 07-tida neste morgen fordi tiltalte romsterte i senga. Han hadde våknet av at bilen startet på utsiden.

Hun sa ellers at hun var i en sjokktilstand da hun ble politiavhørt senere på drapsdagen, noe Klomsæt sa var opprørende.

— Slike avhør skal ikke skje når folk er i en slik tilstand, sa han i retten.

Karlsen beskrev ellers tiltalte som en stillefarende kar, som ikke liker å stikke seg fram.

— Han er utrolig omtenksom, og veldig glad i familien sin, sa hun. Karlsen sa at han ser veldig opp til sin far, og " hopper om faren sier hopp".

Hun sa at han kort tid etter drapet fikk mareritt og problemer med psyken.

— Han har vært redd for å sove på grunn av marerittene. Han har også vært redd for å gå ut blant folk, forklarte hun.

Kjæresten fortalte også at han nå er arbeidsløs, mye på grunn av sykdom, men også fordi han er blitt folkesky. - Han ble skuffet over å miste jobben sin, sa 19-åringen.

Biltyven skal ha forsøkt å kjøre ned tiltaltes far, Asbjørn Steen. I retten forklarte Steen om hva som skjedde drapsmorgenen da han løp ut av huset i truse, t-skjorte og tresko. I hånda hadde han hagla fordi han hadde tenkte å skyte i forhjulet for å stanse Ronny Halvorsens ville ferd.

Halvorsen hadde våknet av at familiens Mitsubishi Pajero ble startet på utsiden.

— Biltyven kjørte fram og tilbake på gårdsplassen og inn i en bil og en båt, sa Steen.

Han grep etter hagla, noe kona forsøkte å få han fra å gjøre.

  • Men jeg hadde bestemt meg for å stanse tyven, sa Steen som løp etter bilen som kjørte i piruett på et jorde.

— Jeg ville stanse bilen og ha tak i biltyven slik at politiet kunne få han, sa Steen.

Han tenkte ikke på å ringe politiet først, fordi han ikke hadde tillit til politiet som tidligere ikke hadde vist noen vilje til å rykke ut på kriminelle forhold.

Da han løp etter bilen, kom løpet på hagla ned i snøen og gikk av ved et uhell. Dermed ble løpet sprengt. Så kom bilen mot ham.

— Jeg fikk kastet meg vekk. Bilen snudde igjen og kom mot meg. Så falt det flere skudd, uten at jeg skjønte hvor de kom fra. Det var mørkt og snødrev. Jeg trodde kanskje det var han i bilen som skjøt, sa Steen som ikke så sønnen som også løp etter bilen.

Bilen passerte for andre gang og han løp etter.

— Jeg nådde igjen bilen som stanset ved enden av jordet. Jeg gikk inn bakdøra, og så at vedkommende lå over girstangen. Jeg fikk ham ut og prøvde på førstehjelp. Men jeg skjønte han var død, sa Steen som var mer sint enn redd under hele episoden.

Han sa at hadde han visst at sønnen også var ute med rifle i hendene, hadde han fått sønnen inn i hus igjen.

Da han kom tilbake til huset, møtte han sønnen på trappa.

— Jeg spurte om de hadde ringt etter politiet, fordi biltyven var død, sa Steen og tilføyde at sønnen ble helt ut av seg og nesten gikk i bakken.

Faren var en tid etter hendelsen også siktet for drapet, men dette ble siden trukket tilbake.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.