KRISTIANSAND: Likevel tror de ikke et totalforbud mot amalgam vil være løsningen på folks helseproblemer.

— Det er bare i helt spesielle tilfeller vi bruker amalgamfyllinger i dag, og aldri på yngre eller barn, sier tannlege Jon Nordmo på Lund. Likevel er han mot forbud.

Han mener det ikke finnes god nok dokumentasjon på at fjerning av amalgam fra tennene kan virke som en mirakelkur på diverse helseplager.

— I veldig mange tilfeller tror jeg man opplever en såkalt «placeboeffekt» når man fjerner amalgamet. Personen har innstilt seg så lenge på at det er amalgamet som gjør han syk, at det kjennes bedre etterpå uansett, mener Nordmo.

Han tilføyer at det selvfølgelig finnes enkelte som lider av overfølsomhet og allergi, og som virkelig blir friske etter å ha fått amalgamet fjernet.

Ønsker totalforbud

Leder i interesseorganisasjonen, Tenner og Helse, Bjørnar Bendiksen, er ikke fornøyd med at amalgambruken går ned. Han ønsker å utrydde amalgamet fra norsk tannhelsetjeneste for godt.

Han er sterkt uenig i at pasienter kun blir bedre av «placeboeffekt», og tror staten bruker dette som en unnskyldning for å slippe erstatningskrav fra amalgamskadede.

  • Jeg kan ikke forstå hvorfor det ikke skal være et totalforbud, sier Bendiksen. Han mener staten prøver å fraskrive seg ansvar for amalgamforgiftede pasienter. Bendiksen reagerer kraftig på den norske tannlegeforeningens utsagn om at totalforbud ikke er nødvendig.

— Men er skadevirkningene av amalgam godt nok dokumentert?

— Symptomene er akkurat de samme som ved en forgiftning. Når man fjerner giften, i dette tilfellet kvikksølvet, forsvinner symptomene på sykdom, forklarer Bendiksen, som mener dette bør være mer enn god nok grunn for å stille en diagnose.

Blir mindre og mindre

Fædrelandsvennen skrev i går om Ove Henriksen fra Audnedal, som er sikker på at han har fått livet tilbake etter å ha fjernet amalgamfyllingene fra tennene. Henriksen fikk aldri en medisinsk diagnose på sine lidelser, og måtte dermed betale hele den kostbare behandlingen selv. Fædrelandsvennen foretok i går en ringerunde til de største leverandørene av tannhelseprodukter i Norge, og da kom det klart fram at salget av amalgam har hatt en jevn og trutt nedgang over flere år. Noen drastiske endringer i løpet av det siste året har det likevel ikke vært.

Sluttet å selge amalgam

Sosial- og helsedirektoratet gikk i 2003 ut med en oppfordring til alle tannleger om å bruke alternative former for fyllinger i stedet for amalgam.

— Vi har hatt en jevn og trutt nedgang over mange år. Faren for helseskade ved bruk av amalgam har vært et tema lenge, og den siste tids medieoppslag og oppmerksomhet rundt problematikken, har nok ført til at bruken er blitt ytterligere redusert, sier Per Snellingen som er produktsjef i LIC. Scadenta, Norges nest største leverandør av fyllingsmateriale til tannleger. Norsk Dental Depot A/S, som er størst, kan også vise til en nedgang.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no