Ålesund/Molde (NTB-Kjell Herskedal): Reiler karakteriserer den tyske dagligvarekjedens første år i Norge som «en trang start». Etableringen av butikker har gått tregt, og kjeden har så langt godt under 1 prosent markedsandel i Norge.

— Det er mulig Lidl når opp til 1 prosent i løpet av året. Uansett er kjeden kommet for å bli. Lidl har god pust og økonomiske muskler og vil nok arbeide seg opp til en noe sterkere posisjon etter hvert, sier Reiler.

Ubegrunnet frykt

Blant andre norske dagligvareaktører var det stor frykt i forkant av Lidls etablering i Norge.

På kort sikt har denne frykten vært ubegrunnet, ifølge Reiler. Han sier at det er flere årsaker til at Lidl ikke har lyktes. For det første er det for langt mellom butikkene for norske husholdninger, som har for vane å handle i snitt tre ganger i uken.

Det andre forholdet, som har gjort Lidls oppstart i Norge vanskelig, er en høy andel av ukjente merker i butikkene. Dette har kundene reagert negativt på.

Et tredje forhold er at de norske kjedene forberedte seg godt på at Lidl kom. Lidl har ikke fått betalt for at de er en lavpriskjede. AC Nielsens ferske undersøker viser at det fortsatt er REMA 1000 og Kiwi som oppfattes som rimeligst blant publikum.

Strategier

Det norske dagligvaremarkedet er en spennende arena for tiden, og torsdag snakket Arne H. Reiler om utviklingstrekk i dagligvarehandelen under Matfestivalen i Ålesund.

Der beroliget han norske dagligvarekjeder med at en ny tysk gigant, dagligvarekjeden Aldi, neppe kommer til Norge med det aller første. Aldi har fem prosent av det europeiske dagligvaremarkedet, og satser nå for fullt i Øst-Europa. De har også etablert seg i Danmark, men Norge står neppe for tur, ifølge Reiler.

— Aldi er større enn Lidl, og en Aldi-etablering i Norge – med ekstreme lavpriser – ville kunne føre til dramatiske endringer i norsk dagligvarehandel, sier han til NTB.

Merkevarer

Derimot bør det være grunn til uro blant leverandørene av varer til dagligvarekjedene. Ifølge Reiler kommer kjedene til å tredoble antallet egne merkevarer innen 2010. I dag er i gjennomsnitt 10 prosent av varene i dagligvarebutikkene såkalte egne merkevarer. Dette vil øke til 30 prosent, om AC Nielsen får rett i sin analyse.

— Dette er et hett tema innenfor bransjen i dag. Norge ligger nemlig på bunn i Europa i forhold til egne merkevarer i dagligvarehandelen. En endring på dette vil få alvorlige følger for nummer to og nummer tremerkene i butikkene, som kan falle mellom to stoler – såfremt de ikke føyer seg og går inn på kjedenes premisser som produsenter for enkeltkjeder, mener Reiler. (©NTB)