KRISTIANSAND: — Nå er vi her - hurra! roper Anne-Lill Vinvand fra Midt-Agder Friluftsråd og svinger balkongflagget i pur glede over at den gamle forsvarseiendommen endelig er tilgjengelig for folk flest.

Fædrelandsvennen var med da et svært lass med matvarer, hvitevarer og møbler ble skysset med båt fra Kongshavn til Randøya i går. Friluftsrådet er i ferd med å innrede den tidligere vaktmannsboligen til kafé.

I sommer trenger du ikke egen farkost for å komme deg til idyllen ytterst i Randesund. Minst to ganger daglig har badebåten «Maarten» avgang fra Gjestehavna i Kristiansand.

- Fantastisk øy

— Det skal ikke forundre meg om dette blir Stokken nummer to. Det er en helt fantastisk øy med haugevis av kvaliteter, mener Per Svein Holte, daglig leder i friluftsrådet.

Kristiansand kommune måtte ut med 2,5 millioner kroner for Randøya da Forsvaret pakket sakene for et par år siden. Miljøvernministeren refunderte senere én million, mot at kommunen brukte pengene på å styrke friluftskvalitetene.

— Pengene skal pløyes ned til glede for alle. Vi bygger toalett og fellesbrygger, rydder badestrender og vegetasjon og gruser opp stier slik at øya passer alle brukergrupper, opplyser naturforvalter Trond Johanson i parkvesenet.

Det nye bryggeanlegget skal kunne ta imot alle som vil legge til, men på grunn av en viss saksbehandlingstid vil det neppe stå ferdig til årets sesong, ifølge naturforvalteren.

Naturen på Randøya er vill, vakker og frodig. Samtidig er den velsignet med lekre svaberg, strender og en lagune på sørsiden.

— Vi vil ta vare på det frodige landskapsbildet. Her blir det natur og friluftsliv side om side, understreker Johanson.

80 kilo mel

Øya byr på gode muligheter for å finne en krok for seg selv og teltet. Det eneste man bør huske før pluggene går i jorda er at friluftsloven sier maks to netter og minimum 150 meter til nærmeste bebyggelse.

Midt-Agder Friluftsråd spytter nærmere 200.000 kroner inn i kafeen, som blir åpen hver dag mellom klokken 11 og 18 fra sankthanshelgen. Ordfører Jan Oddvar Skisland er blant dem som har meldt seg til tjeneste som kafévert en uke i juli.

— I år blir det bare utekafé. Hvis vi skal til inne, må det bygges om. Men det vi ser i Helleviga er at ingen sitter inne, sier Per Svein Holte.

Vaffeloppskriften er den samme som i Helleviga. På lasset i går var det ikke mindre enn 80 kilo mel, 30 kilo sukker, 16 kilo margarin, fem kartonger kaffe og 36 kasser brus.

Nok for en hel bataljon, om Randøya fortsatt hadde vært på Forsvarets hender. Men det er det ikke.

vegard.damsgaard@fedrelandsvennen.no