KRISTIANSAND: Synne Hartveit (19) på dramalinja i 3. klasse på Vågsbygd videregående skole mener i hvert fall at klær og skole henger nøye sammen og at trendene er ulike fra skole til skole. Hun mener også det er forskjeller mellom linjene på skolene i Kristiansand. — Det er forskjeller på klesstilen etter som du går på drama eller allmennlinja på Vågsbygd. På dramalinja handler det om å gå på Fretex, kjøpe et teppe, sy det sammen og tre det over hodet. Du er radikal om du går «vanlig» kledd, altså i en ordinær bukse og genser, mener hun.Synne tror at det er slik at mange tilpasser seg kleskodene, i hvert fall på Vågsbygd, etter at de har begynt der i 1. klasse. Hennes inntrykk er at flere bruker sommeren mellom 10. på ungdomsskolen og 1. klasse på å tilpasse seg kleskodene på den videregående skolen de skal begynne på. Hun tror skolene stemples. - Gimle er jo stemplet som skolen for dem som går med Jean Paul-gensere og fargene lyseblått og babyrosa, mens Katedralskolen ofte regnes som den milde versjonen av dramalinja på Vågsbygd. - På Vågsbygd er det nærmest krig mellom dramalinja og allmennlinja om kantina. Du kan sammenligne det med en snowboardbakke, hvor slalåmkjørere og snowboardkjørere krangler om plassen og om hvem som kan vise seg mest dominerende. Du kan tydelig se hvem som går på hvilken linje, og det er om å gjøre å ta mest plass i kantina. Synne tror også at det er forskjell på trendene etter hvilket trinn man går på, og mener ikke hun selv passer inn i trendene på dramalinja. - Tror de ser på meg som en «allmennbimbo», ler hun. Være seg selv på «Katta»

Forskjellene mellom Gimle videregående og Katedralskolen, «Katta», er kanskje de mest synlige. Skolene ligger rett ved siden av hverandre, og mange ungdommer mener de kan se på klærne hvem som går på hvilken skole.Sarah Marie Holbrook går på «Katta», og hun valgte den skolen fordi hun følte hun ikke passet inn på naboskolen Gimle. - Jeg tror ikke det er helt min type folk, og tror ikke jeg ville trives der, sier hun. Hun innrømmer at det ikke nødvendigvis er personene, men måten Gimle er stemplet på, som har sin del av skylden. Videre tror hun at det er lettere å være seg selv på «Katta».- «Katta» er nok stemplet som en skole hvor det går veldig mange forskjellige folk, men folk går jo jevnt over mer radikalt kledd der enn på Gimle. Det er lov til å skille seg ut. - Jeg har ikke noen egentlig oppfatning av hvordan de kler seg på Kvadraturen, men jeg føler det er mange gothere på Tangen videregående. Vågsbygd er nok ikke så forskjellig fra «Katta», når det gjelder klesmote i alle fall. På «Katta» er trenden i år Converse-sko, buttons, palestinaskjerf og bustete hår, og det er vel egentlig nokså likt Vågsbygd, sier Sarah. Hun mener at stemplingen av skolene og forskjellene i klesmoten kan være en av grunnene til den stadige striden mellom Katedralskolen og Gimle. Snobbeskolen Gimle

— Kanskje det er slik at hvis man ikke har en bestemt stil på ungdomsskolen, så skifter man stil slik at man «passer bedre inn» på videregående, sier Bent Magnus Bentsen (17), som går i 2. klasse på Gimle videregående.Han tror likevel man blir respektert, uansett hvilken klesstil man har. - Det er sikkert noen som stempler deg, men det er nok lettere å bli stemplet om du skiller deg ut med å gå med veldig dyre klær, for eksempel. Han mener Gimle stemples som «snobbeskolen», men synes ikke det er riktig.- Jeg tror det er mest av folk som ikke kjenner dem som går der. «Katta» er nok mer mangfoldig, men det er mange som går med dyre klær der også. Mange tenker nok de skal vise sine politiske meninger med klærne sine. Det er selvfølgelig noen som vil det på Gimle også, men ikke like mange, mener Bent.Selv om han nå går på økonomisk linje, som bare er på Gimle, tror han at miljøet hadde mye å si da han skulle velge skole etter ungdomsskolen. - Jeg kjente jo flere i miljøet på Gimle, og det spilte jo en stor rolle, sier Bent Magnus Bentsen.