UNGARN: Stabsdirektør Leif O. Hauge og hans folk skal saumfare lønnsstrømmen og kvitteringer for omstridte kontantforskudd til ungarske E 18-arbeidere i bemanningsselskapet Degus Bau.

Internrevisjonen besøkte Degus Bau to ganger i fjor, uten å finne noe galt. Nå er granskingen trappet opp og gitt høyeste prioritet. I går dro revisjonen til Ungarn for tredje gang i år.

Internrevisjonen har tidligere i år avdekket et sprik på rundt 20 prosent mellom opptjent lønn og det Degus Bau har sendt til den enkeltes bank.

Rett før påske forklarte Degus Bau-sjef Jörg Wursach revisjonen at «spriket» var betalt ut i kontanter, fordi arbeiderne ville ha kontanter i Norge.

En rekke ungarske E 18-arbeidere har stått fram og fortalt at de er blitt presset til å skrive under på kontantutbetalinger, uten at de har fått penger.

Kom ikke

Før påske lovet Degus Bau at revisjonen skulle få fullt innsyn og dokumentasjon på disse utbetalingene.

Men de fikk ikke se papirene. Degus Bau hevdet at dokumentene befant seg på et kontor 15-20 mil unna Budapest.

Degus lovet at dokumentene samme dag skulle bringes til revisjonens hotell i Budapest. Papirene uteble og ble heller ikke levert på flyplassen dagen etter.

I påsken skal det være sendt dokumenter fra Degus Bau til internrevisjonen på telefaks.

Første arbeidsdag etter påske bestilte stabsdirektør Leif O. Hauge og hans folk billett til Ungarn igjen. Hauge var ikke fornøyd med dokumentasjonen.

Frykt

Flere ungarere tror Degus Bau bruker forskuddskvitteringene for å rydde opp i lønnsrotet. Når vi spør om de noen gang har sett penger, bare ler ungarerne.

— Nei, ingen penger, sier en ungarer, som erkjenner at han er dum som signerer.

  • Men hva skal jeg gjøre? I Norge tjener jeg likevel mer enn dobbelt så mye som jeg ville gjort hjemme, sier ungareren som ikke våger å stå fram med navn av frykt for å få sparken.

Han forteller at ingen får kontanter i Norge og at de som ikke har Visa-kort tar med seg norske kroner fra Ungarn.

  • Vi veksler så vi har nok til brød. Resten av det vi trenger har vi med oss fra Ungarn. Alt er jo dyrt i Norge, sier ungareren, som sier han muntlig ble lovet 70 kroner timen da han begynte.

Minstelønnen er nå på 134,50 kroner, minus skatt.

  • Jeg skulle sittet igjen med 95-100 kroner, mener ungareren etter å ha sjekket skattetrekket.