ARENDAL: De fleste kjøpesentre og store butikker i og rundt byene tilbyr i dag gratis parkering. Nå kan det bli en slutt på det.

Flere undersøkelser viser at gratis parkering fører til mye unødig biltrafikk, og en ny rapport fra Miljøverndepartementet konkluderer med at det bør innføres avgiftsparkering også ved kjøpesentre utenfor byen.

— Bør sette opp buss

Dette blir ikke godt mottatt av kundene.

— Jeg bor langt inne i skogen og er avhengig av bil, fordi det ikke går buss. Da skal jeg straffes for det da? Nei, da får de sette opp busser til der folk bor, så kan jeg kanskje gå med på det, sier Mona Ekre, som i dag handlet - og parkerte - på Harebakken i Arendal til NRK Sørlandet.

Hun får støtte av hypermarkedsjef Are Ellefseth i Coop Obs.

— Dette er et bilbasert senter og kundene handler mye om gangen. Vi ligger i et handelsområde med mange forskjellige butikker, så det er både rasjonelt og praktisk for kundene å komme hit og handle med bil, sier han.

Butikkene i sentrum fornøyde

Forslaget blir derimot varmt mottatt av de som driver butikker i sentrum.

— Det ville minske forskjellene i konkurransesituasjonen mellom byer og kjøpesentre. De har hatt gratis parkering, mens vi i sentrum må ha avgiftsbelastet parkering, sier daglig leder i Arendal Handelstandsforening, Marianne Inntjore.