Mykland: – Vi tar utgangspunkt i en erstatningssum på mellom 1000 og 3000 kroner per dekar. Vi har nå undersøkt skogens produksjonsevne og beregne erstatningen deretter, sier takstsjef for Skogbrand forsikring, Ola Indergaard.

18.000 mål

Sammen med kollegaen er han i dag ferdig med å gå over de 18.000 dekarene med skog som ble ødelagt i storbrannen i Mykland i Froland.

– Det er ingen tvil om at skogens produksjonsevne er kraftig ødelagt i det området vi har gått i. Arbeidet vårt har bestått i å registrere hvor ødelagt de ulike delene av skogen er, sier han.

En av dem som har fått rasert skogen sin, er Olav Mjåland. Til sammen eier 33-åringen 1200 dekar med brannherjet skog. Ut ifra et samlet oppgjør på 30 millioner for 18.000 dekar, vil han sitte igjen med rundt to millioner kroner. Mjåland ønsker ikke å spekulere i hvor stor erstatning han vil få, men bekrefter at det er en stor sum med penger.

Mye penger

– Det blir en himla stor kapitalinnsprøytning, men jeg vil ikke få noen problemer med å bruke dem opp. Når man driver gård, er det alltid noe å investere i. Maskinparken trenger oppdatering og bygninger trenger renovering, sier Mjåland.

Erstatningssummen som blir utbetalt, skal også dekke fremtidige inntekter som skogeierne ville hatt.

– Målet er at mest mulig av pengene skal brukes på langsiktige investeringer på gården, slik at pengene kommer til nytte i mange år fremover, sier skogeieren.

Frolandsbrannen:

  • 18.000 dekar skog ble ødelagt i Frolandsbrannen.

  • Det tilsvarer et område som er 18 ganger så stort som Kvadraturen og er den største i moderne tid.

  • 21 hytter og et stabbur ble ødelagt.

  • Brannen ble bekjempet av over 300 mann fra brannvesenet, Heimevernet, Sivilforsvaret og Røde Kors, i tillegg til flere helikoptre.

  • Mykland sentrum var truet av brannen fra tre sider.

  • Røyklukten kunne kjennes helt til Thisted i Danmark