FROLAND: – Etter massiv innsats fra mange hundre mennesker over lang tid, har situasjonen stabilisert seg. Det har ikke vært noen større brannspredning de siste 24 timene. Det brenner fortsatt mange steder, men vi mener nå vi har nok ressurser til å holde brannfrontene i sjakk, skriver brannvesenet i Østre Agder i en pressemelding.

11 helikoptre har vært i aksjon natt til lørdag, og 200 mann har jobbet på bakken. I tillegg var været endelig på slukkingsmannskapenes side, med noe nedbør natt til lørdag.

Mer personell hentes nå inn for å avløse dem som har jobbet gjennom natten.

Fremdeles knusktørt

Estimater viser at rundt 30.000 mål er svidd av i storbrannen i Froland kommune. Ifølge brannsjefen er området nå avgrenset, og det er liten fare for at brannen vil spre seg ytterligere. Selv ikke om vinden nok en gang tiltar i styrke.

— Vi kan holde den der den er. Vinden er en x-faktor som kan føre til nok en oppblussing, men en oppblussing inne på feltet skal vi klare å håndtere, sier Kongsvik.

Det falt så lite regn natt til lørdag at det fordampet kjapt. Bakken er fortsatt knusktørr, og ilden ligger på bakken, og under tuer, og ulmer.

— Bare centimeter under bakken er det knusktørt. Situasjonen er fremdeles farlig, sier Kongsvik.

Sikrer boliger

Bebyggelsen er ikke lenger truet. Flammene har flere ganger truet boligene i Mykland sentrum og grendene i nærheten. 67 personer er evakuert og lørdag klokken 12 skal det tas stilling til når de kan vende tilbake til hjemmene sine.

Ingen bolighus har gått tapt i brannen, men mellom 15 til 20 hytter skal være brent ned.

Lørdag skal 160 mann i aksjon i området. Det er mannskap fra Heimevernet, Sivilforsvaret og brannvesen som deltar i slukkingsarbeidet.

— Vi vil nå vurdere om vi skal trappe opp styrken ytterligere, men det er et betydelig antall mennesker i aksjon nå, sier Kongsvik.

- Den virkelige jobben gjenstår

— Vi fikk den hjelpa vi ønsket fra oven, og nå begynner vi et intenst arbeid på bakken. Flammene er slått ned, men brannen er langt fra slukket. Nå må vi vende torva, slik at vannet trenger lenger ned i bakken, sa brannbefal Ove Frigstad i Østre Agder brannvesen til fvn.no like før midnatt fredag.

Ifølge Frigstad er det nå den virkelige jobben begynner.

— Hvis vi ikke overtar med fotsoldater umiddelbart etter at helikoptrene har gjort sitt, så dukker flammene opp igjen. Vi øker derfor antallet folk på bakken, og forsøker å gjøre mest mulig i natt, sa han.

Brannvesenet er fortsatt redde for at vinden skal øke i styrke, og igjen gjøre forholdene vanskeligere.

— Vi må gjøre mest mulig før vinden tar tak igjen, sier han.

Over 70 personer er fredag fremdeles evakuert, og får tidligst komme hjem lørdag. Lensmann i Froland, Per Larsen, opplyste fredag kveld at de fremdeles anser situasjonen for å være uavklart.

— Mye avhenger fremdeles av været, så vi slipper ikke folk hjem før vi er sikre på at vi har kontroll, sa Larsen, etter å ha vært i møte med brannvesenet klokken 21.30 fredag kveld.