KRISTIANSAND: Nå kan det bli kontroll.

— Vi mistenker at mange ikke har fått med seg de nye reglene om skatt på utleie av egen bolig, sier Sverre Kjær, informasjonssjef i Skatt sør.

Tall fra årets ligning viser at i Kristiansand har kun 1075 personer ført opp inntekter fra utleie av fast eiendom i selvangivelsen.

Det stemmer dårlig over ens med alle de tusen ferieboligene som hver sommer blir leid ut.

Aktører som formidler ferieboliger regner nemlig med at så mye som 3000 – 4000 kristiansandere hver sommer leier ut sin egen bolig. Hvis de har inntekter over 20.000 kroner fra en bolig som de leier ut midlertidig til feriebolig, skal de skatte av inntektene.

Nye regler

Regelen om 20.000 kroner-grensen kom i 2008. Skatt sør regnet derfor med den ville ramme folk som leide ut sin egen bolig et par uker mens de selv var på ferie.

Du kan nemlig få 10.000 kroner i uka hvis du leier ut boligen din om sommeren. Da vil du fort tjene 20.000 kroner. Og da skal du også betale skatt.

Men årets ligning taler tydelig om at det er svært få som har ført opp denne inntekten. Året før reglene kom, var det 994 som hadde ført opp inntekter fra utleie av fast eiendom. Etter de nye reglene kom, var det altså bare 81 flere som hadde ført opp slike inntekter.

— Vi ser at det kan være behov for ytterligere informasjon og kontroll fra etatens side, sier Sverre Kjær som velger å tro at grunnen til det lave tallet er at folk ikke har fått med seg de nye reglene.

Ifølge Kjær kan det også bli aktuelt med kontroll. Men det vil først bli besluttet i løpet av høsten og eventuelt bli gjennomført neste år.

— Når vi lager slike oversikter og ser at denne lovendringen kanskje ikke er observert, må vi først og fremst gå ut med informasjon i forbindelse med neste års selvangivelse. Så vil vi også vurdere å ta det med i våre kontrollplaner, sier Kjær.

SV-misunnelse

I dag er Agderferie den største formidleren av ferieboliger i Kristiansand. I tillegg bruker mange utleiere nettet og kommer der i direkte kontakt med feriegjestene.

De som driver bransjen er irriterte på de nye reglene som kom i 2008. — Dette er en sånn SV-misunnelse som jeg ikke skjønner noe av, sier Odd Jørgensen, markedsdirektør i Agderferie.

Han tror ikke det er mange skatesnytere blant de som leier ut boligen om sommeren. Han tror derimot at mange har funnet ut hvordan de skal unngå reglene.

— De har tilpasset utleien til skattereglene, sier Odd Jørgensen.

Ifølge Jørgensen sier flere utleiere klart ifra om at boligen deres ikke skal leies ut for mer en 20.000 kroner.

Smutthull

I tillegg benytter mange seg av regelen om at de ikke trenger å betale skatt på inntekter på hybelleiligheten. Ifølge Jørgensen leier de da ut hybelen ubegrenset. Hovedhuset leier de bare ut helt til inntektene nærmer seg 20.000 kroner.

— Og når to familier går sammen om å leie et hus, kan utleiere ta 6000 kroner i uka for hovedhuset og 4000 for hybelen. Han betaler da kun skatt for hovedhuset. Og når utgifter som formidling er trukket fra, kommer han godt under 20.000, sier Jørgensen.

Men Sverre Kjær er ikke enig i denne tolkingen av reglene:

— Det er den samlede utleieinntektene fra utleieperioden skatten skal regne ut fra. Og hvis de er på over 20.000 kroner, skal du skatte for hele beløpet.