Les også bildeserie: Kristiansands handlegate kryr av orddelingsfeil

Messinginstrument-verkstedet Blanke Messingen i Sogndal, bruktbutikken Lite nytt i Lærdal og dykkesenteret Kos Dykk i Bergen er blant tidligere års diplomvinnere i den årlige diplomutdelingen for godt «navnevett» fra Språkrådet.

I år er det bedrifter i Aust— og Vest-Agder som skal hedres, og rådet ønsker tips.

— Vi vil ha gode, norske navn. Gjerne litt spesielle og underfundige, kanskje med en dobbelt betydning, sier rådgiver Rikke Hauge i Språkrådet.

- Men kan underfundige navn være bra for bedriftenes salg?

— Det tror jeg absolutt. Folk blir i godt humør da vet du, svarer Hauge.

På spørsmål om det er lov med engelsk i navneforslagene, får fvn.no resolutt nei til svar. Utdelingen er nemlig et ledd i Språkrådets kampanje mot unødvendig bruk av engelsk i norsk. Meningen er også å oppmuntre til språklig kreativitet og bevissthet ved valg av nye navn. Men bedriftene som blir hedret trenger ikke å ha fått nye navn nylig, så lenge de ikke har fått diplom fra Språkrådet tidligere.

Her kan du lese flere tips om hva du bør tenke på når du gir bedriften din navn.

Sist gang sørlandsfirmaer fikk diplomer var i 2003. Sørvis Kommunikasjon (Risør) og Komperiet (Farsund) var da blant firmaene som fikk diplom. I 1999 ble blant annet bruktbutikken Lige Godt (Kristiansand) og frisørene Sikk Saks (Grimstad) og Sjå å få kløpt dæ (Farsund) hedret. Lista over tidligere diplompremierte navn kan du lese her.

Diplomene blir delt ut 1. desember av Sylfest Lomheim, direktør i Språkrådet, på et foreløpig ukjent sted i Agder.

Du kan også komme med forslag til navn ved å sende e-post til Språkrådet. Skriv gjerne også gode eller dårlige forslag her: