OSLO: — Så lenge det de gjør er godkjent fra toppen, vil de forsøke å operere i et gråsonelandskap, og ikke gjennomføre angrep og voldelige aksjoner. De fokuserer mest på propaganda for å spre budskapet slik at de kan bygge en større base. Så kan en voldelig revolusjon heller komme senere, sier Jacob Ravndal, stipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han er tilknyttet Senteret for ekstremismeforskning ved UiO, og holder et øye med Den Nordiske Motstandsbevegelsen.

Jacob Aasland Ravndal, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI

Den nynazistiske gruppen gjorde seg forrige uke bemerket da de i forbindelse med Skeive Sørlandsdager blant annet kuttet ned og brant regnbueflaggene som symboliserer homofiles mangfold og synlighet.— Vi ser et tydelig temposkifte akkurat nå, stort sett over hele landet. De har hatt aksjoner flere steder, men sammenliknet med andre land, har de norske knapt vært involvert i noe kriminelt, sier Ravndal.

Fædrelandsvennen har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Den nordiske motstandsbevegelsen, uten hell.

Sprer propaganda

Den nordiske motstandsbevegelsen ble etablert i Norge i 2011, og har hatt aktive medlemmer på Sørlandet de siste tre-fire årene i gruppa «Rede 2».

Mens moderorganisasjonen i Sverige har stått bak flere voldelige aksjoner, og ledes av en nazist som tidligere er dømt for drap, har de norske representantene først og fremst gjort seg synlige ved å dele ut flygeblader og klistre opp merker med propaganda.

Les også :

Slik vil det forbli en stund fremover, spår både Ravndal og Tor Bech, som er redaktør for nettavisen Vepsen. Avisen driver gravende journalistikk om voldelige, rasistiske og totalitære grupper.

— De er ikke mer enn femti stykker i hele Norge. Dette er en miniatyrbevegelse der ambisjonene går langt utover evnene. Dette er triste etterlevninger fra 90-tallets nazi-kultur, og det er ikke noe som tilsier at det vil vokse til noe stort i overskuelig fremtid, sier Bech.

Ønsker nordisk nasjon

Ravndal ved FFI sier at organisasjonens overordnede mål er å forene de nordiske landene i en nasjon for å holde på nordiske verdier, og ikke minst ivareta den nordiske rasen.

Den nordiske motstandsbevegelsen kuttet ned og brant regnbueflaggene som var hengt opp i forbindelse med Skeive Sørlandsdager. Foto: Tipser

Det hele er bygget på den klassiske, nasjonalsosialistiske tankegangen, med klare paralleller til ideologien i Adolf Hitlers «Min kamp». Det hele styres i et strengt hierarki.— De har et ganske grundig, utarbeidet verdenssyn, med en veldig håndfast ideologi. De mener at de tradisjonelle, og i deres øyne sunne verdiene, er truet av liberale krefter og globalisering. De har en konspirasjon om at bolsjevikene og jødene er skyld i dette, forklarer Ravndal.

Fyll og rus

Dermed er også en ren og sunn livsstil noe som verdsettes innen Den nordiske motstandsbevegelsen, ifølge forskeren. Men det kan ofte være langt mellom liv og lære, mener redaktøren i Vepsen.

— Det er gjort beslag i blant annet redet i Rogaland som viser fyll og bruk av hasj og amfetamin, noe som i høy grad er dekadent etter deres egen standard. Gruppen i seg selv er ikke farlig, men det kan bli farlig på individnivå, når de møter folk de ikke liker på fylla. De har potensiale til å skade enkeltpersoner de møter på gata. I motsetning til i Sverige, er det ingenting som tyder på at de har kontakt til proffe våpensmuglere, og har ikke kapasitet til å gjennomføre voldsaksjoner, sier Bech.

Han mener at politiet har en jobb å gjøre for å forebygge rekrutteringen til bevegelsen.

— Stort sett er dette folk over 18 år, så det er ikke nødvendigvis en jobb for barnevernet. Mange er kanskje litt sære og utafor i utgangspunktet, men du behøver ikke være en taper for å trekke til disse miljøene. Men det som er sikkert, er at man blir det av å være i gamet, mener Bech.