LINDESNES: – Pengene på statsbudsjettet gjør at vi må ta en ny vurdering, sier gruppeleder Sigrid Tufteland i Lindesnes Høyre. Hun sitter ikke i kommunestyret, men det gjør hennes partikollega, Pål Dalhaug. Heller ikke han er like sikker lenger, og sier at de må tenke seg om en gang til.

Da statsbudsjettet kom tirsdag, ble de første 30 millionene bevilget til utbedring av E 39 mellom Vigeland og Lyngdal – som er de første av i alt 350 millioner kronene prosjektet trenger.

Vil utsette

Høyre, Venstre, FrP og Senterpartiet mener den nye veien ikke er fremtidsrettet og vil ha utsatt hele reguleringsplanen i påvente av nye alternativer. Dersom alle representantene i disse partiene står fast på dette i kommunestyret neste torsdag, blir veiprosjektet utsatt på ubestemt tid med 11 mot 10 stemmer.

I de andre partiene er det derimot ingen nøling. På mandag skal de fire motstandspartiene ha et møte med Vegvesenet for å få nok en orientering om prosjektet, men for gruppeleder i Senterpartiet Kåre Steinar Hansen betyr det heller lite.

– Da må de i så fall komme med en total ny plan, og det gjør de neppe. Så vi står fast på at vi ikke vil ha E 39 slik de legger opp til nå, sier Hansen.

Venstres gruppeleder Per Olav Skutle er heller ikke til å rikke.

– Nei, dagens E 39-plan har så mange negative ringvirkninger at den vil vi ha en ny utredning på, sier han. Han lar seg ikke påvirke at det massive presset mot motstanderne.

– Det er folk som ikke bor her som mener å vite det beste for oss. Men vi får en veldig oppbacking av lokalbefolkningen på at vi må utsette hele saken, selv om det betyr at veiutbedringen ikke kommer nå, sier han.

Og også gruppeleder for Frp, Helge Sten Nilsen, sier at de holder fast på sitt vei-nei.

Saken står og faller dermed på Lindesnes Høyre. Det er gamleordføreren Ansgar Gabrielsen (H) som har tatt initiativ til stormøtet på mandag med Vegvesenet. Han gikk ut i Fædrelandsvennen i forrige uke og ba kommunestyret om å ta imot pengene nå slik at veiprosjektet kan gå i gang.

Ikke press

Tufteland benekter at de lar seg presse av Gabrielsens utspill.

– Men vi føler vi må ta en ny vurdering etter statsbudsjettet. Vi skal dessuten lytte på veivesenet og om det finnes muligheter for kompromisser, sier hun uten å ville utdype hva det i så fall skal gå ut på.

Saken avgjøres uansett endelig i Lindesnes kommunestyre 16. oktober.

Fakta om E 39-striden

Utbedringen av veien mellom Vigeland og Osestad har vært inne i transportplaner siden begynnelsen av 90-tallet.

Statens vegvesen har nå arbeidet fram et forslag til en utbedring av E 39 mellom Fardal og Osestad.

23. september stemte Lindesnes-politikerne i teknisk styre nei til veiprosjektet.