KRISTIANSAND: Klev, som var politimester i Kristiansand politidistrikt i ti år, har de siste årene slitt med prostatakreft. En kompliserende lungebetennelse førte til at han ble innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand, hvor han døde natt til tirsdag.

Ansten Klev var politimester i Kristiansand fra 1992 til nyttår 2001. Han var politimester da Baneheia-drapene skjedde i 2000. Ved utgangen av 2001 ryddet han politimesterkontoret i Kristiansand for å gi plass til Bjørn Hareide. Selv flyttet Klev en etasje opp. Tittel og lønn beholdt han, og med spesialoppdrag og verv som leder av Politiembetsmennenes Landsforening (PEL) for nok en periode, ble det full politimessig sysselsetting i flere år fremover.

Helt til det siste har han vært i aktivitet, senest ved å skrive boken som markerer 100-årsjubileet til PEL.

Klev ble født i Bergen, men flyttet som gutt til Kongsberg der han vokste opp. Han far og bestefar var i politiet, og det var ikke unaturlig at Ansten Klev også valgte samme yrke. Han tok juridikum i 1964, og ble to dager etter eksamen ansatt i Justisdepartementets politiavdeling. To år senere var det klart for jobb som dommerfullmektig hos sorenskriveren i Setesdal, før han i 1967 ble ansatt som politifullmektig ved Kristiansand politikammer. Der ble han i ulike stillinger, senest som sjef for overvåkingspolitiet i Agder og Rogaland, før han ble politimester i Stavanger i 1988 med ansvar også for hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Da Carl Mentz Rynning-Tønnesen gikk av som politimester i Kristiansand i 1992, overtok Klev embetet.

Etter at Klev ble rammet av prostatakreft i 2001 ble han valgt til nestleder i prostatakreftforeningen PROFO.