KRISTIANSAND: Etterforskningen så langt har ikke ført politiet nærmere en pågripelse av de tre mennene som brukte en bil som rambukk for å ta seg inn i gullsmedforretningen Egil Berglihn natt til lørdag.

— De ble sett gående og løpende fra fluktbilen ved Statoil-stasjonen i Elvegata. En politihund fulgte sporene et lite stykke, men mistet dem. Tyvene kan derfor ha satt seg inn i en annen bil og kjørt fra stedet, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon til fvn.no.

Varslet grenseoverganger

Om tyvene kjørte ut av sentrum, eller kom seg bort fra stedet på annen måte, er derfor høyst usikkert.

— Vi har ikke flere observasjoner etter Elvegata, medgir Hansen.

Andre politidistrikt og grenseoverganger ble varslet rutinemessig, men Agder-politiet hadde lite informasjon å gi. Tyvene kan derfor være ute av landet for lengst.

— Det eneste vi kunne varsle om, var at det var tre menn. Da er det ikke mye å gå etter på grenseovergangene, sier Hansen, som tror tyvene er østeuropeere.

Var ikke maskerte

Det baserer han blant annet på overvåkningsvideoen fra gullsmedforretningen. Politiet har gått ut i media med videoen, som detaljert viser hvordan tyvene i løpet av 48 sekunder rygger inn i butikken og forsyner seg av gull og diamanter fra utstillingen.

Se sjokkbrekket i sakte film her Tyvene var ikke maskert under brekket, og politiet har fått inn flere tips etter at de offentliggjorde videoen. Tipsene har imidlertid ikke ført til noe gjennombrudd i etterforskningen.

— Hvis dette er utlendinger, og ikke vi har vært borti dem før, hjelper det ikke mye at de ikke er maskert. Hvis de er lokale, er det enklere. Men mange tidligere sjokkbrekk har østeuropeere stått bak. Slik har det vært i mange år, sier etterforskningslederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SJOKKBREKK: I løpet av 48 sekunder rygget tyvene inn i butikken og forsynte seg av gull og diamanter fra utstillingen. (Foto: Overvåkningsvideo) Foto: Overvåkningskamera

Fluktbilen, en Audi 80, ble stjålet på Hamreheia på Lund natt til fredag. At bilen ble stjålet i et boligområde, styrker imidlertid ikke teorien om at tyvene kan ha lokal tilknytning.

— Som regel blir fluktbiler stjålet i nærområdet, sier Hansen.

Tekniske spor

Politiet håper nå at de skal finne tekniske spor som kan avsløre tyvene. Bilen blir trolig undersøkt av krimteknikere tirsdag, mens et brekkjern som ble funnet i gullsmedforretningen blir sendt til Kripos for mulig funn av fingeravtrykk og DNA-materiale.

Det kan imidlertid ta flere uker før svaret fra Kripos er klart.

— Vi håper å gjøre interessante funn. I tillegg skal vi ta flere avhør. Etterforskningen fortsetter i dagene som kommer, sier Geir Hansen.

Det er foreløpig uklart hvor store verdier tyvene fikk med seg fra gullsmeden. De fikk med seg verdifulle gull- og diamantsmykker, men også et brett med uekte forlovelsesringer.