FINSLAND: Ivar Åsland har gjort seg bemerket internasjonalt som dekorlakkerer, og ble for ikke lenge siden satt i kontakt med en importør i England som hadde en bestilling fra kongehuset i Bahrain. I konkurranse med et team fra USA og et fra Nederland, likte Kongen finslendingens skisse best.

På Kongens bord

— Han ba meg derfor lage en modell for han, og jeg fikk en stavangermann til å bygge en identisk modell på cirka en meter, som jeg har lakkert. Han likte denne modellen så godt at den nå står på Kongens bord i Bahrain! Det er artig, sier Åsland til fvn.no.

Det er lokalavisa i Søgne, Budstikka, som forteller den utrolige historien. For Åsland blir det et lønnsomt arbeid på øystaten i den persiske gulfen.

— Det er helt klart den største jobben jeg har gjort, både i antall kroner og størrelse. Bilen er jo 22 x 4,2 meter. Den hadde aldri fått kjøre på norske veier, sier Åsland.

Tungt arbeid i 50 grader

Han får 22.000 euro (200.000 kroner) for jobben, som han regner med vil ta cirka tre uker. Lakk og fem-seks teamarbeidere stiller importøren med.

— Jobben skal gjøres i oktober, men det er fortsatt 40-50 grader der nede da. Det blir tungt å arbeide 10-14 timer om dagen da, sier Åsland.

Bobilen han skal lakkere er ikke ny, men skal skinne i perlemor-farger i forskjellige nyanser, av den ypperste show-lakken som finnes, når Åsland har ferdiggjort arbeidet. På toppen av bilen står to blålys, som Kongen alltid har på når han er ute og kjører.

— Kongen har fem-seks biler til, så om han liker det jeg gjør, kan det bli mye å gjøre fremover. Det er helt uvirkelig, sier Åsland.