KRISTIANSAND/SØGNE: Det er en knusende dom som nå feller de to 22-åringene. Retten stempler deres egne forklaringer som totalt blottet for troverdighet, og dømmer dem hardt for forsøk på å unndra seg straffansvar.

Legger skylda på ukjent

De to innrømmer at de kjenner hverandre, og at de kom sammen til Norge for å søke arbeid. Den ene mannen innrømmer å ha deltatt i Expert-innbruddet, mens den andre fullstendig nekter.

Ifølge de to skal det eksistere en tredje litauer som må ta størstedelen av skylden for brekket. Denne ukjente mannen skal ha lurt den ene av de to til å delta i Expert-innbruddet, etter å tilbudt seg hjelp til å skaffe arbeid i Norge.

Denne tredje mannen skal ha dukket opp på en rasteplass, gitt bort en mobiltelefon, tatt initiativ til og gjennomført brekket, mens den ene av de to domfelte ventet i bilen.

Den ukjente skal ha forsvunnet sporløst like etter innbruddet. Istedet dukket mannen som nekter straffskyld opp — også dette helt tilfeldig.

Røverhistorier Forklaringene blir feid bort som fullstendig usannsynlige, og retten mener historien er oppdiktet for å holde den ene mannen helt ute av historien, og for å få den andre mildest mulig dømt.

Minst 13 musikkspillere, én spillkonsol, åtte digitale fotoapparat, elleve videokameraer, samt 22 mobiltelefoner ble tatt i innbruddet fra Expert i Kleplandsveien i Søgne, natt til 9. oktober i år.

Kastet seg i elva

Innbruddet utløste en større politijakt som vakte stor oppmerksomhet. De domfelte førte en stjålet bil, som var påsatt stjålne skilter, og da den ene tyven var nær ved å bli pågrepet av politiet, kastet han seg i stedet i Songdalselva i et forsøk på å unnslippe.

Dagen etter innbruddet ble de to sultne tyvene, som fortsatt var på flukt fra politiet, tatt mens de forsynte seg med epler fra en gård i Songdalen.

Mannen som innrømmet innbruddet og biltyveriet, er dømt til åtte måneders ubetinget fengsel, mens den andre 22-åringen må sone ni måneder i fengsel. De to er i tillegg dømt til å betale Expert i overkant av 110.000 kroner i erstatning.