KRISTIANSAND: – Fra og med i år er det forbudt å selge og sende opp raketter med styrepinne. Likevel kan jeg love en nyttårsaften med masse flott fyrverkeri. Trolig vil det bli enda finere enn før, sier Bjørn Tore Bergmann, daglig leder hos fyrverkeriimportøren Festival Fyrverkeri AS.

Det er Justis— og politidepartementet som tidligere i år vedtok at nyttårsaften 2008/2009 blir den første uten nyttårsraketter. Vedtaket er ment som et tiltak for å forhindre skader på folk og materielle verdier.

– I tillegg blir det forbud mot fyrverkeri som ser ut som leketøy, slik som for eksempel tanksene vi har solgt tidligere. Dette for å forhindre skader på barn, forteller importør Bergmann.

Tryggere

Han presiserer at det er viktig å vite forskjellen på fyrverkeri og raketter.

– Mange misforstår det nye forbudet, og tror raketter er synonymt med fyrverkeri. Det stemmer ikke. Alt annet enn rakett med styrepinne er lov, så annet fyrverkeri som effektbatterier og fontener er fremdeles lovlig, forteller Bergmann.

Han synes det er helt greit at det har blitt innført forbud mot raketter.

– Grunnen til at de er fjernet er for å gjøre ting sikrere. Rakettene skal over hundre meter opp i været, og er lite kontrollerbare i sin bane. De kan gjøre skade på både bygninger og mennesker, sier Bergmann.

Brannvesenet ønsker også det nye forbudet velkommen.

– Det er ikke tvil om at det er rakettene som står for flest branner og ulykker, så jeg er sikker på at dette vil ha en positiv effekt. Dette er et veldig fint og forebyggende tiltak, sier brannmester Bjarne Lund ved Kristiansand brannvesen.

Reaksjoner

Blir man fristet til å bryte det nye forbudet, kan man vente seg mer enn en smekk på fingeren.

– Oppskyting av ulovlig fyrverkeri blir straffet med bøter på mellom 4000 og 10.000 kroner. Man får også inndratt resten av utstyret, forteller Eirik Ramsland, politiadvokat i Agder politidistrikt.

Importøren av fyrverkeri har allerede fått reaksjoner fra kunder på det nye forbudet.

– Mange påstår at de vil savne og sende opp den ene store nyttårsraketten akkurat klokken tolv. Vi mener imidlertid at vi fremdeles har så mye flott fyrverkeri at ingen vil merke stort til det savnet, sier Bergmann.

Bedriften hans har hatt travle dager siden forbudet ble innført.

– Vi har snudd oss om og blitt nødt til å komponere nye fyrverkeripakker, uten raketter. Familiepakkebegrepet lever videre, og vi har mer enn nok til å fullføre en flott nyttårsaften, sier Bergmann.

Kun to dager

En annen nyhet av året er at salget av fyrverkeri er innskrenket til to dager. Her gjelder forskjellige regler for hele landet, men på Sørlandet kan man nå kjøpe fyrverkeri kun 30. og 31. desember.

– Dette mener vi er helt håpløst. I år kan man selge fyrverkeri i to dager mellom klokken 08 og 20. Butikkene stenger imidlertid tidlig nyttårsaften, så i realiteten har man en og en halv dag. Dette er stikk i strid med myndighetenes intensjon om færre, men større utsalg, sier Bergmann.

Han forteller at de nye reglene gir både importørene og utsalgene en stor logistikkutfordring.

– Det blir veldig hektisk, og man får ikke tid til å både selge og samtidig gi sikkerhetsinformasjon til kundene. Myndighetene sier de ønsker noen få store utsalg. I år vil ikke dette fungere, fordi man ikke vil rekke å ta unna etterspørselen. Det hadde vært mye mer fornuftig med tre dagers utsalg, mener Bergmann.