AGDER: — Dette er rett og slett tragisk. En katastrofe for rundt 100 fiskere langs Skagerrak-kysten, sukker fiskerlag-leder Bjørnerem.

- Vil bli helt

Fiskerdirektør Liv Holmefjord foreslår å innføre midlertidig fredning av europeisk ål i hele Norge. Fredningen er, i tillegg til å bevare bestanden langs norskekysten, ment å skulle inspirere og påvirke EU-landene til å iverksette tilsvarende fredning.

— Fisket som foregår i Norge er minimalt sammenliknet med i EU. Det er ingen grunn til å frede ål i Norge. Dette gjør direktøren kun for å gjøre seg populær i Europa. Samtidig stjeler hun en stor andel av mange sørlandske fiskeres inntekt, sier Bjørnerem.

Stikk motsatt mening

Fiskeridirektør Holmefjord er av en helt annen oppfatning.

— Forskerne vi konsulterte i forarbeidene til dette fredningsforslaget konkluderte med at bestanden av europeiske ål er kraftig redusert. Den er nå oppført som "sterkt truet" på lista over truede arter, sier Holmefjord.

- Hvordan vil du kommentere Bjørnerems uttalelser om at du gjør dette kun for å gjøre deg populær?

— Det blir så dumt at jeg ikke vil kommentere det engang, sier Holmefjord.

Fredningsordningen skal etter planen tre i kraft i 2010, og evalueres i 2012, men selv en slikt relativt kort fredning vil være dramatisk for fiskerne, mener leder for Fiskerlaget Sør, Trygve Bjørnerem.

— Klart det er vanskelig å komme i gang igjen med fisket etter to år. Mange vil i mellomtiden bli tvunget til å finne andre inntektskilder, hevder Bjørnerem.

- Kystkulturen raseres

En av dem som fisker ål langs Skagerrak-kysten er arendalsfiskeren Håkon Gundersen.

— Dette er dramatisk for mange av oss. Selv fisker jeg ikke en stor andel ål nå lenger, men jeg synes noe av det verste med dette er at fiskeridirektøren forsøker å utradere 100 år med sørlandsk kystkultur med med et pennestrøk, sukker Gundersen.

Han mener samtidig at fiskerne har blitt neglisjert i forarbeidene til fredningsforslaget.

— Vi er ikke tatt med på råd, og de innspillene vi selv har kommet med har bare prellet av som vann på gåsa, raser fiskeren.

Selv sier fiskeridirektør Holmefjord at hun mener fiskerne er blitt tatt med på råd.

— Alle, både fiskere og naturvernere og andre interesserte har hatt mulighet til å komme med sine innspill, repliserer hun.

Naturvernforbudet støtter fiskerne

Fiskerne møter forståelse hos Norges Naturvernforbund, som karakteriserer fisket etter ål i Norge for relativt ubetydelig i den store sammenheng.

— Jeg skjønner godt fiskernes frustrasjon. Dette er fiskere som tar ut en beskjeden andel ål. Det er lite hensiktsmessig å frede ålen fra slikt kommersielt fiske dersom man ikke iverksetter andre tiltak i tillegg, sier fiskerirådgiver i Norges Naturvernforbund, Gunnar Album, til fvn.no.

Av andre tiltak som bør iverksettes dersom man på sikt ønsker å redde ålen, nevner Album redusert utbygging av vannkraftanlegg, andre former for nedbygging og regulering av elveløp, samt stans i fiske av småål.

— Vi kan ikke registrere at bestanden er truet når vi ser på antall voksne ål i fiskernes ruser ute på sjøen. Det er heller antallet småål i forskernes strandtrekk som bekymrer, mener Album.

- Hvor truet er egentlig ålen, slik du ser det?

— Helt umulig å si. Jeg pleier å illustrere ved å sammenlikne med antall rein på finnmarksvidda. Når man ikke klarer telle dem , som er brune dyr på hvit snø, klarer man hvertfall aldri kartlegge hvor mange ål som finnes i havet, sier naturverneren.

OMSTRIDT: Fiskeridirektøren vil frede ålen fra kommersielt fiske. Skagerrak-fiskerne raser.