SØGNE: Nå lover ordføreren i Søgne kontinuerlig arbeid med situasjonen, for å kartlegge faren i Leireveien.

— Folk er virkelig urolige, og det har vi vært lenge, men enda mer etter at vi så hva som skjedde i Namsos, sier beboer Rolf Tag i Leireveien, til fvn.no.

Raset i Namsos gikk 150–200 meter ut i sjøen og var anslagsvis 200–300 meter bredt. Raset kan ha blitt forårsaket av en sprengning i forbindelse med veiarbeid i området.

Bekymrede beboere

NRK Sørlandet viste i går hvordan Tag kunne presse en stav flere meter ned i den løse bunnen, kun ved håndkraft.

Tag, som er en av beboerne i veien med det passende navnet Leireveien, forteller at husene nærmest står og hopper når det drives sprengningsarbeid i nærheten. Flere hus har ifølge ham setninger i grunnmuren på over ti centimeter.

Beboerne i Lunde-området vil være i forkant av en ulykke, men føler de har snakket for døve ører. Nå forventer de at politikerne gjør noe, både på kort og lang sikt.

Søgne-ordfører: - Skal få mer oversikt

Ordfører Solveig Kjelland Larsen i Søgne lover at ting skal gjøres.

— Vi prøver å få fatt i noen fagfolk nå, og få til en dialog med disse. Vi prøver altså å få mer oversikt og kartlegge hva som eventuell bør gjøres. Det er vel det jeg kan si om denne saken per nå, sier ordføreren.

Hun forstår bekymringen, og sier situasjonen blir tatt veldig alvorlig. Ordføreren kjenner området godt fordi hun selv bor der.

(Saken fortsetter under kartet)

Kystatlas

Har rast tidligere

For noen år siden raste en del av Leireveien ved Oftenes, og geologer var da klare på at kvikkleiren i området er særdeles kvikk.

— Ved rystelser kan kvikkleiren gå fra fast til flytende form svært raskt forklarte geologene da, sier Tag.

Spesielt er beboerne bekymret for den planlagte utbyggingen ved Lunde sentrum som betyr sprenging av flere tusen kubikkmeter, og som vil resultere i store rystelser i det utsatte området.

Nå er Tag svært fornøyd med svaret fra ordføreren.

— Når spesialtister nå skal se på hva som er nødvendig på kort og lang sikt kan beboerne få tryggheten tilbake.