AGDER: Mandag gikk alarmen på brannstasjonen i Grimstad. "Melding om gressbrann ved Landvik skole", og det er neppe eneste i gang lignende meldinger vil bli sendt ut i år.

– Det var ikke store greier. Det var kanskje 30 meter langt og gress som brant, forteller brannkonstabel Erik Bakk i Grimstad brannvesen, til fvn.no. I helga måtte brannmannskaper slukke en lignende brann på Birkeland.

I fjor sommer og høst måtte brannvesenet rykke ut mange titalls ganger som følge av slurv. Blir det like tørt i år, så kan det samme skje igjen.

– Det er tørt i vegetasjonen med mye dødt gress og blader som ligger på bakken, forteller Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning IKS.

Ber folk slukke godt

Bruk av åpen ild i naturen er årsak til svært mange branner i sommerhalvåret. Kos rundt bålet under søndagsturen kan få kjedelige konsekvenser.

– Pass på at det er folk ved bålet og slukk det ordentlig. Det er viktig å virkelig dynke bålet med vann når man er ferdig. Selv om man tror at bålet er slukket, kan det blusse opp i vinden, forteller leder for beredskapsavdelingen i Brannvesenet Sør IKS, Torbjørn Høyland, til fvn.no.

Bålbrenning i utmark er lov fram til 15. april, men skulle det begynne å brenne etter at du har vært uforsiktig, så kan prisen bli høy å betale.

– Alle kan brenne bål nå, men man er selv ansvarlig for bålet. Føler brannvesenet at det blir veldig tørt i terrenget, så kan det bli tatt ut forbud, sier Høyland.

Advarer mot gnister

Det er imidlertid ikke bare kaffebålet som kan være farlig. Arbeid i skogen kan også gjøre særdeles store skader, noe som fjorårets storbrann i Froland er et bevis på.

– Motorsag og kjettinger som slår gnister er farlig. Spesielt på sommeren når det er tørt i skogen, sier Høiland.