KRISTIANSAND: — Vi fikk et strømutslag i nikkelelektrolysen. Det utviklet seg noe klorgass, og vi valgte å evakuere hele bedriften som en øvelse, sier Øivind Stenstad.

**Les også:

Bommet på nødutgangen

Giftgassutslipp ved Xstrata

Åtte skadet i klorgassutslipp**

Rutiner fungerte

— Det skal dreie seg om samme type lekkasje som det var ved bedriften for to dager siden, men omfanget skal være langt mindre, opplyser operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt.

Hendelsen skjedde i samme bygning som forrige uhell, men det var ikke samme prosess som var årsak til gasslekkasjen.

— Jeg er glad for at rutinene fungerte utmerket, sier Stenstad.

Ifølge politiet gikk alarmen ved anlegget klokken 12.23 fredag ettermiddag.

Både politi og brannvesen ble sendt til bedriften da alarmen gikk. Ingen personer ble fysisk skadet under dagens lekkasje.

Arbeidstilsynet orientert Ettersom fredagens hendelsen var mindre alvorlig, kommer ikke Arbeidstilsynet til å foreta nye undersøkelser ved bedriften. Men sjefingeniør i tilsynet, John Jacobsen, er orientert.

— Det dreier seg om svikt i en kompressor som til vanlig suger ut gass i en beholder. Da dette skjedde sev det ut gass i lokalet. Gassutviklingen ble registrert av en måler slik at de ansatte ble varslet, sier Jacobsen.

Xstrata Nickel ble på onsdag bedt av Arbeidstilsynet om å levere en foreløpig rapport i løpet av fredagen. Nå vil Jacobsen at bedriften sammenfatter de to hendelsene i rapporten.

— Situasjonen på onsdag var langt mer alvolig og kunne fått fatale følger, sier Jacobsen.

— Hvor galt kunne det ha gått?

— Blir man eksponert for klorgass over lang nok tid kan det fort ende med dødsfall. Gassen har en etsende virkning. Man blir kjemisk brannskadet i lungene. Vevsveske kan komme ut i lungehullrommet så man drukner innvendig. Da slutter lungene å fungere, forteller kjemikeren.

- Ingen farlig arbeidsplass

Til tross for to nylige giftgassutslipp ved Xstrata Nickel mener hovedverneombud, Harald Hageland, det ikke er farlig å jobbe ved nikkelverket i Kristiansand.

— Men hendelsene viser tydelig at det dreier seg om en industriarbeidsplass hvor det er potensiale for gassutslipp. Samtidig er det en virksomhet med grunnlag for personskade, sier Hageland.

Han berømmer den interne beredskapstroppen for innsatsen ved de to gassutslippene.

— Vi har heldigvis en god industriberedskap. Personellet er godt drillet, og er i stand til å håndtere interne hendelser på en god måte, mener Hageland.