KRISTIANSAND: Nå ved 13-tiden er prosedyrene i gang i babyvoldsaken mot en 27 år gammel trebarnsfar fra Kristiansand. Det er ventet at juryen trekker seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet senere i ettermiddag.

Professor i rettsmedisin ved Universitetet i Oslo, Torleiv Rognum, en landets fremste ekspert på filleristing av barn, det såkalte ”shaken baby syndrom”. Han konkluderte slik:

— Det er stor sannsynlighet for at gutten er utsatt for kraftig risting. Alt annet er utelukket som en mulig forklaring på skaden. Det må åpenbart svært kraftig risting til for å påføre slik skade som på dette barnet. Det er helt klart at de påviste skadene må være påført av noen, sa Rognum.

— Barnet hadde blødninger under den harde hjernehinnen, blødninger i netthinnen bak i øyet og hjerneskade. Disse tre skadene er sammenfallende med ”shaken baby syndrom”. Ut fra skadene gutten er påført, må skadene ha vært utsatt for stor kraft, sa Rognum.

Hjernekirurg Bernt Johan Due-Tønnessen fra Rikshospitalet er ikke i tvil om at gutten har vært utsatt for filleristing 13. mars 2005:

— Jeg kan ikke se at dette har skjedd på annen måte. Ved filleristing ser man sjelden andre skader på barnet. Dette barnet hadde ingen blåmerker eller bruddskader. Gutten hadde omfattende skader i hjernen kombinert med blødninger bak øynene. Øyefunn og hjernefunn gjør at det er særdeles vanskelig å avvise en påført skade eller traume som årsak. Man kan vanskelig tenke seg andre årsaker. Han er 100 prosent medisinsk invalid og vil for all fremtid være avhengig av hjelp og støtte, konkluderte Due-Tønnessen.

Øyespesialist og seksjonsoverlege Sigrid Omland ved Ullevaal Universitetssykehus supplerte slik:

— Gutten hadde store skader i den bakre delen av øyet. Da jeg undersøkte ham, så jeg et voldsomt øyebilde som viste en veldig alvorlig øyeskade. Det er lite sannsynlig at det kan være andre ting enn filleristing som er årsak. Denne type skade finner vi i 80-90 prosent av barn som har vært utsatt for dette. Til sammenligning ser vi blødninger i øynene i bare 4-5 prosent av dem som er påført tilsvarende skade i trafikkulykker, forklarte Omland.

De sakkyndige viste til at tilsvarende skade som barnet hadde, kan oppstå som følge av trafikkulykke, fall fra 3-4 etasje i et hus eller fra et tre.