KRISTIANSAND: Rektor Hans-Olav Rike viser oss rundt i et anlegg som Miljørettet helsevern stenger 1. mai hvis ikke Kristiansand kommune kommer opp med en ordentlig renoveringsplan.

— Gymnastikk- og svømmeanlegget var nok fint og moderne på slutten av 50-tallet. Men de siste årene er det forfalt veldig. Siden det snakkes om flerbrukshall på Idda, vil ikke noen bruke penger her. Siden man ikke får bestemt seg, øker forfallet, sier rektor Rike.

Alarm

Miljørettet helsevern har sjekket helsefaren, og kommuneoverlege Vegard Vige har slått full alarm. Luften er til dels helsefarlig, og muggsopp og fukt skaper uholdbare forhold.

Miljørettet helsevern påpeker dører og vinduer som er råtne og trutnet. Det kan skape virkelig krise ved rømning.

Kommuneoverlegen frykter også at svømmebassenget i kjelleren kan ramle sammen. Lekkasjer er nemlig i ferd med å spise opp betongen og armeringen som holder bassenget oppe.

KAN RAMLE SAMMEN: Lekkasjen under svømmebassenget er i ferd med å spise opp betongen. FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN (Fvn montasje). — Har stort sett utegym

Gymlærer Åse Marit Eikestøl synes det blir hult når politikerne bruker millioner av kroner på daglig gym i skolen, men tilbyr elevene forhold som er umulige å trene i.

— Både elevene og jeg blir dårlige etter noen minutter i hallen. Derfor har vi stort sett utegym, sier hun. Så også i går. Gymsalen sto tom, ingen orket å bruke den.

Idrettsbygget på Grim er tilpasset en for lengst forgangen tid. Det er bygget med egen jentesal og egen guttesal, og dimensjonert og utstyrt for linjegymnastikk og turn.

— Ballspill og moderne gym er nesten umulig fordi vi ikke har plass. På grunn av svømmehallen i kjelleren er luften fuktig og varm, rett og slett uutholdelig, sier gymlærer Eikestøl.

Hun skifter på kontoret, hun orker ikke bruke garderoben lenger. Men det må elevene.

UVERDIG: Gymlærer Åse Marit Eikestøl orker nesten ikke organisere innegym. Her er hun sammen med elevene Anne Jones, Michelle Gjedrem og Hanne Linge Møller-Stray. FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN. Drivhus

Fotografens linse dugget faktisk så kraftig at det var problemer med å ta bilder da vi besøkte hallen i går. Rektor Hans-Olav Rike er enig i at inneklimaet minner mer om drivhus enn gymsal.

— Det er ikke bra. Nå skal vi slutte til sommeren, men de som kommer etter oss fortjener bedre. Noe må gjøres, sier 10.-klassingene Anna Jones, Michelle Gjedrem og Hanne Linge Møller-Stray.

Rektor Rike appellerer til politisk handling. Selv tror han man bør restaurere gymsalen uavhengig av planene for Idda.

  • Av og til blir det gode det bestes fiende. Gymsalene våre har forfalt i påvente av Idda-utbygging. Men de leies ut til trening hver eneste ettermiddag og kveld. Svømmehallen også. Jeg tror vi trenger både ny hall og restaurering av den gamle, sier han.

- Noe skjer i sommer

Rådgiver Sven Tore Kvernes hos skoledirektøren sier gymbygget på Grim er nødt til å gjøres noe med i sommer, grunnet pålegget fra Miljørettet helsevern.

  • Men den store saken, om vi skal totalrenovere eller vente på flerbrukshall, den kan vi ikke ta før i budsjettet til høsten, sier han.

Kvernes sier flerbrukshall kan løse gym-behovet for Grim skole. Også for Solholmen og Krossen, de to andre skolene i bydelen som ikke har særlig moderne gymforhold.

  • Men så har vi svømmingen. Svømmehaller er mangelvare i byen. Dette er vurderinger vi må gjøre sammen med Kristiansand Eiendom, som eier byggene, sier han.

Lover handling

Varaordfører Mette Gundersen lover at gymsalen på Grim ikke skal stenges.

  • Kravene fra Miljørettet helsevern skal etterkommes, og vi må bruke sommeren til oppgradering, sier hun.

Hva som deretter skal skje, er mer usikkert.

  • Noe av forfallet skyldes at vi planlegger flerbrukshall, men den er lagt inn med prosjekteringsmidler først i 2010. Vi er nå nødt til å ta en politisk diskusjon på om vi skal fremskynde, sier hun.

Velforeningene på Grim forlanger flerbrukshall, og i forbindelse med overgangsbolig-saken ba Mette Gundersen dem levere en krav- eller ønskeliste for oppgradering av bydelen.

HER MÅ ELEVENE SKIFTE: Garderobene og toalettene som elevene bruker før og etter gymtimen er ikke særlig innbydende. FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN. Hva synes du om tilstanden på gymanlegget på Grim skole?

Delta i debatten nedenfor.