KRISTIANSAND: Tre personer fra Fremtiden i våre hender sto i dag ved inngangen til kjøpesenteret Sandens i Kristiansand sentrum, i anledning verdens kjøpefrie dag. Organisasjonen hadde på forhånd annonsert at de kom til å danne en "levende vegg" foran senteret.

— Vi skulle gjerne vært flere, men det viktigste er å markere det vi mener, sier aksjonsleder Eyvind Danielsen i Fremtiden i våre hender.

I et leserinnlegg i Fædrelandsvennen oppfordret Danielsen Sandens kjøpesenter til å stenge både kassene og betalingsterminalene lørdag, men han ble møtt med en kald skulder av senterledelsen.

Les også: Vil danne en vegg utenfor Sandens

- Gi tjenester i stedet for dyre gaver

Ingen ble hindret fra å gå inn på senteret, og de fleste kundene overså de tre aksjonistene. De som stoppet opp fikk tildelt hver sitt grønne gavekort.

— Det er et gavekort for tjenester som du kan gi i julegave, sier Danielsen.

Tjenestene kan for eksempel være en massasje, eller en tur med hunden. Flere av de som stoppet opp synes det var en god idè å droppe dyre gaver til fordel for vennetjenester.

— Det er en god idè, men jeg er nødt til å kjøpe gaver og klær til jul, sa Sissel Pedersen fra Kristiansand, idet hun tok turen inn på kjøpesenteret.

Vil at folk tenker over forbruket sitt

Kjøpefri dag markeres i dag for 12. gang i Norge. Dagen markeres ifølge Fremtiden i våre hender den siste lørdagen i november i over 60 land hvert år. Hensikten er få folk til å tenke over forbruket sitt, og konsekvensene det medfører.

Fvn.no møtte i natt seks engasjerte ungdommer som hadde bestemt for å delta i markeringen. Over hele byen hang de opp lapper som oppfordret folk til å la lommeboka forbli uåpnet lørdag.

— Jeg tror at det bevisstgjør flere folk om at vårt samfunn ikke har ordentlige midler for å simulere våre ønsker om å bli lykkelig. Det eneste behovet for å dekke den uvitende følelsen vi har inni oss selv er å shoppe, og det ønsker vi å skape en motkultur til, sa en av aksjonistene, Joakim Frikstad.