KRISTIANSAND: — Vi hadde et sykefravær på 4,8 prosent i juli. Det er helt som normalen, sier personalansvarlig på Xstrata Nikkelverk, Harald Eik, til fvn.no.

Svineinfluensa på Xstrata

Bedriftslege Steinar Berge på Xstrata, som har cirka 500 sysselsatte, sier at det heller ikke denne uken er unormalt mye fravær.

— Vi har et par stykker som er hjemme på grunn av symptomer som minner om svineinfluensa, sier Berge.

Berge frykter likevel ikke at svineinfluensaen skal slå ut store deler av arbeidsstyrken på nåværende tidspunkt.

Hos nobobedriften Hennig-Olsen er det ingen kjente tilfeller av svineinfluensa.

— Uten å ha noen konkrete tall klare nå, kan jeg med stor sikkerhet si at det ikke er noen økning, ettersom jeg har ført fravær underveis. Vanligvis går sykefraværet noe ned i juni og juli, og det vil jeg tro er tendensen også i år, sier personalkonsulent Linda Larsen hos Hennig-Olsen, til fvn.no.

To mulige tiltak på legevakten

På legevakten i Kristiansand kommer det jevnlig inn folk med svineinfluensasymptomer, men det er ikke satt i gang noen ekstratiltak til nå. Det opereres med to tiltaksnivåer for å behandle svineinfluensaen når den tar til for fullt. Nivå én er å lage en egen inngang for folk med svineinfluensa på legevakten på Eg.

— Det er avhengig av hvor stor pågangen blir. Blir den større enn legevakten kan tåle alene går vi opp til novå to og oppretter en egen klinikk på helsestasjonen på Tangen, sier smittevernlege Vegard Vige, til fvn.no.

Hele befolkningen slått ut?

Vige forklarer at slike tiltak kan bli nødvendige fordi pasienter med andre sykdommer og skader ikke skal bli smittet på venteværelset. Men i løpet av 2009 må likevel hele befolkningen regne med å møte smitten med varierende grad av sykdom.

— Det er fordi denne typen influensaen er en type som de fleste ikke har immunitet mot, sier Vige, og fortsetter:

— De fleste av oss må regne med å bli smittet. I den første 6-7-ukersperioden fra startskuddet på epidemien regner vi med at 25 til 30 prosent blir smittet.

Avdramatiserer

Han ønsker likevel å avdramatisere overfor dem som frykter svineinfluensaen.

— For de aller fleste er det en helt ufarlig influensa med vanlige symptomer som hoste, vondt i halsen, feber og oppkast. En trenger ikke gå til lege om man ikke er i risikogruppene, med mindre man blir svært syk eller får tilleggsproblemer, sier Vige.

Risikogruppen vil si eldre, folk med alvorlige hjerte- eller lungesykdommer, og folk med alvorlig nedsatt immunforsvar.

- Ingen nye alvorlige tilfeller

  • Vi vet også, etter erfaringer med sykdommen i USA, at svineinfluensaen har en ekstra tendens til å gi infeksjoner hos gravide. De kan få alvorlige lungeinfeksjoner, og oppfordres til å gå til lege for å få behandling med tamiflu, sier Vige.

Svineinfluensaen kan i verste fall gi skade på den gravide og fosteret.

Klinikksjef på Sørlandet sykehus, Pål Friis, opplyser til fvn.no at sykehuset ikke har hatt noen pasienter med alvorlige tilfeller av svineinfluensa, utover arendalsmannen som nå er flyttet til Rikshospitalet.