NEW YORK: Store redningsmannskaper deltar i letingen etter helikopteret og flyet som kolliderte tidligere i dag ved Hoboken, på motsatt elvebredd av New York. Ni personer er savnet, og fryktes omkommet.

Er du i New York? Kontakt oss på +47 38 11 32 15 eller tips@fvn.no!

— Det er mange båter på elva ved ulykkesstedet, sier Haugedal til fvn.no. Han står hjemme i sin egen leilighet og følger dramaet som skjedd 8-900 meter unna ham.Nordmannen driver med turistaktiviteter og leilighetsutleie gjennom firmaet NYC-JC og sender ofte norske turister på omvisning i byen med samme helikopterselskap som eier helikopteret som nå er savnet.

Hadde gjester om bord i går

  • Jeg har sendt gjester med det samme helikopterselskapet både i går og dagen før. Heldigvis, så var det ingen av mine gjester som reise med dem i dag, sier Jarl Haugedal.

Han er født og oppvokst i Kristiansand, men har gjort foretningskarriere i New Jersey i USA. Her leier han ut luksusleiligheter til nordmenn som ønsker å bo i kort avstand fra Manhattan og New York.

Da Fædrelandsvennen besøkte han i februar i år, så ble vi anbefalt sightseeing-tur med det samme selskapet.

— Det er samme firma som vi anbefaler til alle våre gjester, sier Haugedal.

Helikopterselskapet Liberty Tours har tre forskjellige ruter i byen og har avgang hvert kvarter. Svært mange turister i millionbyen benytter seg av tilbudet. Selskapet profilerer seg under slagordet «Flying safely for 20 years».

Flyet som styrtet i Hudson River skal være et privatfly av typen Piper PA-32, og skal ha vært på vei til en flyplass for privatfly. Det er mye lufttrafikk i byen, og en av årsakene til styrten kan ha vært at flyet eller helikopteret fløy på feil side av elva. Kontrolltårnet skal ha mistet kontakten med flyet like før ulykken, skriver New York Post.

— Det er stille og strålende sol. Det er imidlertid en stor forskjell - det er pluss 30 grader, og dermed en temperaturforskjell på 40 grader. Det er ikke bølger på elva, fint og skyfritt. Jeg skjønner ikke hvordan dette kan ha skjedd, sier Haugedal.

Mye lufttrafikk over elva

Det er mye lufttrafikk i byen, og en av årsakene til styret kan ha vært at flyet eller helikopteret fløy på feil side av elva. På grunn av den omfattende lufttrafikken er det laget egne "kjørebaner" på lik linje som på vanlige veier.

Ulykken skal ha skjedd på samme sted som da et US Airways-fly styrtet i elven i januar i år. Alle de 155 menneskene om bord overlevde styrten.

— De jager vekk båter og tauer bort store båter i nærheten. Det er litt mer kontrollert denne gangen, sier Haugedal. I det fvn.no snakker med sørlendingen, jager politiet bort en stor yacht som kommer for nært ulykkesstedet.

Da ulykken i januar skjedde, sa Haugedal at hele byen ble stengt av. Det skal være langt roligere i dag.

Et vitne som TV-kanalen NY1 har snakket med forteller at den ene flyvingen krasjet inn i helikopteret. Totalt skal seks personer ha vært om bord i helikopteret, og så langt har én person reddet seg i land.