KRISTIANSAND: Selgeren oppga kun fornavn, og har ifølge annonsen som ble lagt ut på finn.no bosted i Kristiansand.

«Selger et utrolig fint veggmonter med kort signert A Hitler. Ørnen samt hakekors er utstanset i papiret, men vanskelig og få på bildet. Studer nøye. Gi bud eller bytte», het det i annonsen som har vært å finne på nettannonseselskapets sider i helgen.

Takkekort

Tre bilder viste veggmonteret. Kortet hadde den trykte teksten «Ein kleinen Dank des Führers an seine Soldaten», en takk fra føreren til sine soldater. Under den trykte teksten hadde kortet et navnetrekk skrevet med blå penn, som ifølge selgeren skal være Adolf Hitlers.

Ifølge Bergens Tidendes nettutgave ble annonsen fjernet søndag ettermiddag. Administrerende direktør Terje Seljeseth i finn.no likte dårlig at annonsen kom ut på nettsidene.

— Denne type ting er ikke forbudt å selge, men om vi vil ha det hos oss, er et helt annet spørsmål. Vi har ikke lyst til å ha nazieffekter liggende på finn.no, og har stoppet slike effekter tidligere, sier han til bt.no.

Samlere

Direktøren mener annonsen kom ut ved en glipp.

— Vi har både manuelle og elektroniske overvåkingssystemer på gjenstander som legges ut. Hver eneste annonse må godkjennes av våre medarbeidere. Men det er veldig mange annonser som legges ut, omkring 2000 hver dag. Dermed vil det nok være noe som glipper igjennom av og til, sier han.

Forskningsdirektør Odd-Bjørn Fure ved Holocaustsenteret i Oslo ser imidlertid ikke noe betenkelig med annonsen.

— Det er jo en masse slike eiendeler som blir solgt blant annet til samlere med genuin interesse for historie. Men det spørs jo hva det brukes til. Her aner vi jo ikke noe om hva det skal brukes til eller kan brukes til, og dermed er det vanskelig å si at dette er problematisk, sier han til bt.no.