STAVANGER: Aktors påstand var i tingretten 18 år. Nå i lagretten ble det lagt ned påstand om 10 års fengsel.

— Vi merker oss påstanden med interesse, sier Harald Stabell, Andersens advokat, til Aftenbladet.no.

Strafferabatt

– Hvis Lars- Erik Andersen ikke hadde tilstått hadde han fått 16 års fengsel. Men han oppklarte sin egen rolle og andres. Dette er en type forklaring som bør tillegges atskillig vekt ved straffeutmålingen. Andersen har unngått å dekke over andre medtiltalte. Da han bekreftet Dan Pettersens mindre rolle i saken, sa han noe om de andres rolle, sa statsadvokat Arild Dommersnes.

Fra 16 år som er grunnstraffen, har Andersen fått en strafferabatt på 38%. I henhold til tidligere rettspraksis var det ventet at Andersen skulle få strafferabatt på 1/3 av straffen. Han fikk altså mer.

Enda mer?

I tingretten ble den endelige straffen 15 år for Andersen. Andersens advokat Harald Stabell skal prosedere for at hans klient bør få enda lavere straff enn de ti årene som aktoratet mente var riktig.

– Vi vil gi ham en kraftig reduksjon med godt og vel 1/3, til ti år. Her mener vi at vi har strukket oss, sa Dommersnes.

Kraftig ned

Thomas Ingebrigtsen fikk også en kraftig strafferabatt, og fikk kun et halvt år ubetinget fengsel. Det er en kraftig forbedring for hans del i forhold til tingretten hvor påstanden var seks år. Han ble dømt til fire år.

Lavere påstand enn sist

Alle de som ikke får påstand om forvaring, Toska, Schumann, Halimi og Betew, har fått lavere påstander denne gang enn de fikk i tingretten.