MANDAL: De fire mennene om bord på lekteren hadde hentet borremaskiner som var blitt brukt til brønnboring ved et hytteområde på Lande da de ble overrasket av kraftig vind.

Kaptein Arild Helsten forteller til fvn.no at de været kom bardust på dem og at motoren ikke klarte å stå imot vind og høye bølger.

20 meter fra land

– De greier ikke å holde unna for vinden og driver mot land. Vi har fått kontakt med flere fartøyer i området og redningsskøyta i Mandal vil gå ut så fort de får bemannet skøyta

Resultatet ble at de fire på lekteren ”Råtass” måtte tilkalle hjelp. Skipperen om bord på den 22 meter lange lekteren beskriver ikke situasjonen som dramatisk, men det gjør derimot skipper på "Horrisont 3", John Magne Salvesen.

— Da jeg satte lyskasteren på dem, så var de cirka 20 meter fra holmen. Slik jeg opplevde det, så var det bare minutter om å gjøre. De så ingenting, så jeg tror de fikk seg en liten støkk da de så hvor nære de var, sier Salvesen til fvn.no.

Hørte nødanrop

"Horrisont 3" var på vei mot Kristiansand da de hørte nødanropet fra Rogaland radio. De meldte seg straks og var ved lekteren i løpet av ti minutter.

En annen fiskebåt og et supplyskip hørte også anropet og kom til for å bistå. Redningsskøytene i Mandal og Farsund, samt Sea King-helikopter fra Stavanger ble også rekvirert.

Etter hvert fikk fiskebåten ”Horrisont 3” kontroll på situasjonen.

– Takket være en fiskebåt, ”Horrisont 3”, som guidet lekteren ut av området. Den er på vei mot Mandal nå, , sa redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge, til fvn klokka 19.35. Fiskebåten og redningsskøyta hjalp lekteren til Båtservice.

Kulingvarsel

Meteorologisk institutt sendte torsdag ut kulingvarsel for strekningen Oksøy til Åna Sira. I løpet av kvelden er det ventet stiv kuling 15. Vest for Lindesnes er det ventet stiv kuling 20. Det er ventet at vinden vil minke i natt.