KRISTIANSAND: — Å tjene penger på å selge en tjeneste som fører til at folk blir drept i trafikken er en sjuskete og kynisk forretningside, sier Øyvind Thomassen ved Norsk Luftambulanse til Fædrelandsvennen. Thomassen som kommer fra Kristiansand, er lege og forsker, og opplever jevnlig gjennom jobben at folk blir lemlestet eller drept i trafikkulykker som følge av høy fart.

Luftambulanselege Øyvind Thomassen fra Kristiansand retter hard kritikk mot selskapene som driver sms-varsling av radarkontroller. (Foto: Norsk Luftambulanse) Foto: Norsk Luftambulanse

Ødelegger liv Nå går han hardt ut mot Kristiansand— selskapet Easy Traffic AS, som er en av flere bedrifter som tilbyr sms - varsling av politiets radarkontroller.

— Alle er enige i at fart dreper, og som lege i Norsk Luftambulanse ser jeg daglig konsekvensene av for høy fart i trafikken. Ødelagte liv, mutilerte kropper og sørgende mennesker. At det finnes et varslingssystem for de som kjører for fort, slik at de kan sakke ned farten rett før en kontroll, for så å kjøre fort igjen, synes jeg er etisk forkastelig, sier Thomassen.

Spekulativt

Han mener at sms-varsling er en spekulativ måte å unngå lovverket på og synes det er underlig at denne type tjenester ikke har ført til større offentlig debatt.

— Dette bryter helt klart med lovens intensjon, når et selskap tjener store penger på å sabotere politiets forebyggende arbeid.

Høy risiko

Ambulanselegen oppfordrer bilister til å tenke seg om før de tar i bruk slike varslingssystem.

— Det er ikke uten grunn til at politiet utfører disse kontrollene. Å kjøre for fort utsetter medtrafikanter og andre for økt ulykkesrisiko. Det er ikke bare råkjørerne som tar liv, men også en tilfeldig bilist som glemmer 50-sonen i tettbebygde strøk. UP gjør en viktig jobb for å minne oss alle på at kanskje små barn ferdes i området. Den som blir tatt i slike kontroller burde da takke for at det var en laserstråle som ble truffet og ikke et barn, sier Thomassen.

Samfunnsansvar

Sjef for Utrykningspolitiet Runar Karlsen, er også sterkt kritisk til denne typen varslinger.

— Jeg forstår at folk reagerer på dette. Selv ser jeg ikke helt formålet med slike tjenester, når politiet prøver å gjøre en jobb med å forebygge ulykker som ofte er et resultat av høy hastighet. Dette er et samfunnsansvar, som flere enn politiet må ta, sier Karlsen.