KRISTIANSAND: — Det har vært en solid økning i antall prostituerte i Kristiansand i år, sier fungerende leder av PRO-senteret, Bjørg Norli, til Fædrelandsvennen.

PRO-senteret overvåker prostitusjonsmarkedet i Norge, blant annet ved å kartlegge antall prostituerte i norske storbyer. Overvåkningen viser at Kristiansand nå har flere prostituerte enn noen gang tidligere registrert.

Dette til tross for den nye loven som forbyr kjøp av sex.

- Attraktivt marked

Her er PRO-senterets statistikk for Kristiansand:

Januar – oktober 2008: 244 prostituerte

Januar – oktober 2009: 176 prostituerte

Januar – oktober 2010: 252 prostituerte

LES OGSÅ: PROSTITUERT: - Ingen bryr seg om loven

Artikkelen fortsetter under bildet

NETTANNONSER: Detter er noen av de prostituerte som tilbød sine tjenester i Kristiasnand fredag for en uke siden. FOTO: Skjermdump

De fleste prostituerte er omreisende og besøker Kristiansand i kortere perioder, men gjerne regelmessig. De selger sex fra hoteller eller private leiligheter. Men noen av de prostituerte har fast base på Sørlandet.

— Kristiansand er et attraktivt marked for de prostituerte. Det er mange kunder og beliggenheten er sentral – mellom Oslo og Bergen – og samtidig en nærhet til kontinentet, sier feltsykepleier Liv Bente Sunde i Kristiansand kommune.

— Lov uten effekt. Hun og kollega Irene Sande driver prosjektet «PRO-hjelpa» i Kristiansand. De er kommunens førstelinjetjeneste i møte med de prostituerte og bistår kvinnene med helsehjelp, sosialfaglig hjelp og veiledning. De føler ikke at forbudet mot kjøp av sex har virket etter intensjonen.

— Vi var i utgangspunktet kritiske til loven. I forhold til den utviklingen vi nå ser i Kristiansand så kan vi ikke si at den har hatt noen effekt, sier Irene Sande.

— Det er for tidlig å konkludere med om loven har varig effekt. Oslo har fått betydelig mindre gateprostitusjon og innemarkedet er noe redusert. Men den økningen vi nå ser, blant annet i Kristiansand, må vi følge nøye med på. Det kan jo tenkes at forbudet bremset deler av utviklingen kun i en periode, sier Norli.

”- Kristiansand er et attraktivt marked for de prostituerte. Det er mange kunder og beliggenheten er sentral, feltsykepleier

Liv Bente Sunde i PRO-hjelpaPolitiet: - Ikke prioritert

Politiet er klar over utviklingen på Sørlandet, men prioriterer den ikke.

— Vi har fokus på dette som vi har med annen problematikk. Vi har et godt samarbeid med overnattingssteder som varsler oss ved mistanke om prostitusjon. Operasjonssentralen må vurdere hver melding opp mot andre oppdrag og ofte blir da ikke prostitusjon prioritert, sier etterforskningsleder ved felleskrimenheten i Agder Politidistrikt, Leif Vagle.

Ved innføringen av den nye loven fikk politiet i Agder en ekstrabevilgning fra Politidirektoratet på 150.000 kroner for å ta sexkundene. Disse pengene er for lengst brukt opp og nå finnes det ikke øremerkede midler til å håndheve sexkjøps-loven.

Sju bøtelagt i år

Hittil i år er sju menn bøtelagt for sexkjøp på Sørlandet.

— Jeg skulle selvsagt ønske vi kunne prioritere dette høyere, men det er ikke ressurser nok, sier Vagle.

På landsbasis er 447 personer anmeldt og bøtelagt for kjøp av sex siden loven trådte i kraft 01.01.09 og frem til 01.07.10. I Agder Politidistrikt er det tallet 17 (10 i 2009).

- Mer åpenlys prostitusjon

Tollvesen og taxinæringen i Kristiansand merker at prostitusjonen øker i omfang.

— Vi ser, eller stopper, ofte kvinner som vi skjønner er prostituerte. Når vi gjennomsøker bagasje finner vi gjerne sexleketøy, ferdigtrykt reiserute og annonser, og dyre merkeklær – spesielt undertøy, sier kontorsjef i Tollvesenet Region Sør, Helge Breilid.

— Vår subjektive oppfatning er at prostitusjonen nå er mer åpenlys. For noen år siden var det mer i det skjulte, spredt rundt i forskjellige leiligheter og hus. Nå er den mye synligere, både i gatebildet og på hoteller i sentrum. Da blir det samtidig mindre taxivirksomhet i forbindelse med prostitusjon, sier daglig leder i Taxi Sør, Bjørn A. Christiansen.