LILLESAND: – Jeg var ute og skulle få litt sjøørret og hadde just begynt å fiske. Så fant jeg ut at jeg ville videre ut til Skjøtøya utenfor Flørenes. Til alt hell valgte jeg ikke å gå gjennom sundet, men gikk på vestsiden av øya. Da så jeg det kom en båt mot meg, ennå med motoren i gang. Men den stoppet. Og jeg hørte den ene av karene om bord rope: «Vi synker!» forteller 69 år gamle Leif Armand Johansen, bosatt på Solkollen i Lillesand.

Tømmerstokk

I stedet for mer fisk denne tirsdags ettermiddagen skulle han bli redningsmann for Svein Schøgren fra Flekkerøy og Rolf Leo Waage Nilsen fra Øvrebø. De to var på vei fra Moss til Flekkerøy med en nyinnkjøpt 34-foter av typen Storø, en vakker og unik farkost bygd i mahogni i 1973. De hadde kjørt midt i leia og trolig rent i en tømmerstokk. I alle fall tok båten hurtig inn vann.

– Da jeg kom bort til dem, lå akterenden langt under vann allerede. Den ene sto på dekk foran styrehuset, den andre gikk ned og hentet gps-en før de kom om bord til meg i min lille 14-foter, forteller Johansen, mens kona Mariann serverer vafler.

– Om jeg reddet livet til de to? Det vet jeg ikke. Men det er få båter ute på denne tiden. Og det er jo ennå kaldt i vannet, sikkert ikke mer enn fem-seks grader. Inn til land var det vel 50-60 meter. Men der var det bare bratt fjell og svært vanskelig å komme opp. Det endte med at jeg kjørte rundt pynten og inn i le av sjøene. Der var det et innhukk der de gikk i land, sier han.

Hovedredningssentralen var oppringt og redningsskøyter på vei både østfra og vestfra. Johansen visste det var folk i en hytte i nærheten som hadde en langt større båt enn hans egen jolle med en firehester. Han kom seg bort dit og fikk varslet de to mennene som bodde der om ulykken, og ba dem holde øye med folk og båt.

– Helt fantastisk

Den ene av de to havarerte, Rolf Leo Waage Nilsen fra Øvrebø, er full av lovord.

– Det var helt fantastisk at han dukket opp. Det går nesten ikke an å ha slik flaks! Uten ham hadde vi vært søkkvåte og iskalde og fått oss en skikkelig svømmetur. Nå ble vi bare våte til knærne. Vi var redde for at hele båten skulle synke. Men den drev inn mot samme holmen som vi var på. Dermed fikk vi tak i den og sto ute i sjøen og holdt den fast til redningsskøyta kom. Da merket jeg hvor kaldt vannet var. Jeg mistet all følelse i knærne, sier Waage Nilsen.

Selv er redningsmannen vant til sjøen. Leif Armand Johansen er opprinnelig fra Hammerfest og var til sjøs i mange år, de senere årene som overstyrmann. Senere ble han sikkerhetsoffiser på Ekofisk. Ironisk nok fikk han selv problemer da han skulle inn til Tingsaker med jolla. Firehesteren ville bare gå bakover! Men han kom da i land til slutt.

Og 34-foteren ble løftet på land i Lillesand havn på kvelden.