BYKLE: Selv om det fortsatt ligger usolgte fritidsboliger for ca. 200 millioner kroner på Hovden, skal Bykle kommune snart bygge vann— og kloakkanlegg i det nye store hytteområdet i kommunen, Midtregionen. Utgifter til opparbeidingen av vann- og kloakkanlegg vil koste nær 100 millioner kroner. Arbeidet blir lyst ut på anbud i vår, opplyser daglig leder i Bykle og Hovden Vekst AS, Kjell Pedersen-Rise, til Fædrelandsvennen. Dermed står Bykle kommune og landsdelen foran et nytt hytteeventyr i øvre Setesdal.

I Midtregionen er det nå regulert inn 465 nye hyttetomter i dette 43,8 kvadratkilometer store området mellom Hartevatn i nord og Hoslemo i sør. I tillegg ligger om lag 100 andre tomter for fritidsboliger klare fra tidligere reguleringer.

Det finnes også innregulert et område for hotell samt en gammel reguleringsplan for alpinanlegg i Ørnefjell. Sistnevnte er det ingen som tror vil bli realisert i overskuelig framtid på grunn av satsingen på Hovden Skisenter mot Breive.

To milliarder

Med en gjennomsnittspris på tre millioner kroner per fritidsbolig i Midtregionen, vil det si at i årene framover vil det bli reist verdier her for om lag to milliarder kroner i dette området.

En pris på tre millioner per ny fritidsbolig synes ikke urealistisk. For vender vi blikker sørover mot Brokke i Valle, der det nettopp er slike priser det dreier seg om i dag.

Utbyggingen av Midtregionen har vært snakket om i årevis, sier Kjell Pedersen-Rise. Før han ble daglig leder i Bykle og Hovden Vekst AS var han i flere år rådmann i kommunen.

Samarbeid Det var rundt 1995 at den hyttepolitiske planen for kommunen, Midtregionen inkludert, ble behandlet av kommunestyret. Da ble tidligere spredte ønsker om utbygging satt i system.

— Det ble gjort kommunestyrevedtak på at det skulle skje et grunneiersamarbeid. Grunneierne kjørte en egen prosess på hvordan tomtene skulle fordeles. Til dette brukte de et nøytralt konsulentfirma, sier Pedersen-Rise.

Også Fylkesmannen i Aust-Agder hadde synspunkter på antall hytter som kan bygges i området. Hensynet til villreinen og villreintrekkene førte til at utbyggingen er blitt redusert i omfang ut fra de ønskene grunneierne hadde.

Utbyggere i kø Allerede i dag står utbyggere langt utenfor Bykle kommunes grenser i kø for å sikre seg tomteområder i Midtregionen. De ønsker å bygge på spekulasjon. Enkelte grunneiere har allerede solgt ikke-detaljregulerte områder til slike.

— En kortsiktig og lite lønnsom måte å sikre seg avkastning av eiendommen sin på, sier eiendomsutvikler og veteran i bransjen, Ketil Uleberg på Hovden. Han har selv gjort dette ved enkelte tilfeller, men har funnet ut at detaljerte bebyggelseplaner og tilpassing i markedet har vært mest lønnsomt. Uleberg er i dag en av de mest formuende i Bykle.