MANDAL: – Ingen av oss fem andre natteravner så slaget og sparkene mot ham, men vi er sjokkerte og sinte over at noe slikt kan skje, sier Pedersen.

Han forstår frykten blant foreldre og natteravner.

Helt uprovosert

Mandalitten var en av de seks som gikk natteravn ved Bestemor på Sjøsanden da den helt uprovoserte volden inntraff. En 17-åring skal ha slått den 40 år gamle mannlige natteravnen i hodet. Slaget rammet så hardt at han deiset i bakken. Liggende helt forsvarsløs skal 20-åringen deretter ha sparket ham to eller tre ganger i hodet.

– Det var mørkt, og vi gikk sammen i dette området. Du går jo ikke helt skulder ved skulder, og derfor var det i mørket ingen av oss natteravner som så hendelsen, sier Pedersen.

Selv var han på forsiden av fyrlykta Bestemor akkurat da voldsepisoden inntraff. I forkant var det ingen uoverensstemmelser mellom natteravner eller ungdommene.

Holdt til hodet

– Jeg kom like etter, og da lå han på bakken og holdt seg hardt til hodet. Det var tydelig at det gjorde svært vondt. Heldigvis hadde vi direktenummeret til politiet, som var der i løpet av kort tid, sier Pedersen.

Det var ungdommer som varslet de andre natteravnene om den uprovoserte volden.

– Ungdommer flest liker at vi er i nærheten, og de reagerte med sinne etter episoden. Etter kort tid forsvant 40-50 stykker av dem opp mot byen i et forsøk på å finne de to gjerningsmennene, forklarer Pedersen.

Han karakteriserer tilstandene ved Bestemor som ville denne natta. Det er tradisjon i Mandal for at ungdommer fester på stedet natt til 17. mai. Trolig var det rundt 300 ungdommer på stedet da voldsepisoden fant sted ved 00.30-tiden.

Tør ikke

– Politiet hadde problemer med å få navnene på gjerningsmennene. Ungdommene tør ikke tyste. Jeg skjønner redselen, men står flere sammen så går det bra, sier Pedersen.

Nå mener han det er viktig at hele byen viser engasjement for å vise at Mandal ikke vil ha slike tilstander.

– Jeg ble skremt over å se hvor vilt det var, sier Åse Hartmark.

Hun var også natteravn på Sjøsanden, og forstår dersom folk ikke tør gå natteravn.

– Det kunne like gjerne vært meg som ble slått ned. Spørsmålet er da om det er vits i å risikere å få varige skader for denne jobben, sier Hartmark.