KRISTIANSAND: Ann Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder, ledet i mange år Interpols spesialgruppe for bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn. Hun er rystet over straffene 45-åringen har fått.

— Jeg kjenner bare saken overfladisk, men dommer på fra 2,5 år og nedover er altfor lite, siden han var dømt flere ganger før. Her har rett og slett samfunnet sviktet – slik at nye overgrep kunne skje, sier hun.

Olsen mener strafferammene i Norge er høye nok, men da må de brukes av påtalemyndighet og domstoler.

— Pedofile tiltrekkes seksuelt av barn. Når man vet om ett offer, kan man nesten gå ut fra at det er mange offer og mange overgrep – og man må regne med at aktiviteten vil fortsette. Derfor er jeg enig i at forvaringsdom bør brukes mye oftere, sier Olsen, og minner om at forvaring kan brukes ved særlig grove forbrytelser og når samfunnet har behov for å verge seg.

Samtidig advarer Olsen mot å tro at strengere straffer løser problemet med overgrep mot uskyldige barn.

— Seksuelle overgrep mot barn er noe som dessverre vil skje – og pedofile vil finnes, uansett. Den aller beste måten å bekjempe det på, er åpenhet. Si ifra! Ved mistanke, meld fra! Media har gjort en fantastisk jobb i forhold til dette – og i dag er det faktisk lov å snakke om overgrep, og det er ikke tabu å si i fra, sier hun.