KRISTIANSAND: En ny generasjon barnehjemsofre, som ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt på barnevernsinstitusjoner mellom 1993 og 2004, får snart muligheten til å søke om oppreisning fra Vest-Agder fylkeskommune.

Så fort et sekretariat er på plass, starter den halvt år lange søknadsperioden.

– Vi håper å få ansatt en saksbehandler like over nyttår, og muligens en sekretær. Deretter vil personer kunne søke, sier assisterende fylkesrådmann Tore Berntsen til Fædrelandsvennen.

Erkjennelse

Maksbeløpet for oppreisning blir på 725.000 kroner for seksuelle overgrep og grov vold. 500.000 gis dersom det har skjedd andre overgrep, mens 300.000 kroner vil være standard utbetaling ved overgrep som ikke er beskrevet i egenerklæring eller ved dokumentert omsorgssvikt.

– Vi kan legge søker sin egen beskrivelse til grunn. Her er det ikke snakk om juridisk bevisvurdering som i domstolene. Dette er et forsøk på å gi et plaster på såret til dem som har vært utsatt for overgrep og omsorgssvikt, og en erkjennelse av ansvar fra fylkeskommunen, sier juridisk rådgiver Hanne Charlotte Scheffer i Vest-Agder fylkeskommune.

Det var Vidar Kleppe, Demokratene, som i sin tid fikk på plass en oppreisningsordning i Kristiansand kommune. Kleppe har også vært en pådriver for å få ordningen på plass i fylkeskommunen.

— Dette blir veldig bra, og all ære til fylkesordføreren som har sørget for fortgang med denne saken. Såvidt meg bekjent er Vest-Agder første fylkeskommune som nå erkjenner sitt ansvar for at mange barnevernsbarn har lidd overlast. Dette er en svært viktig sak, sier Vidar Kleppe.

Den nye oppreisningsordningen ble enstemmig vedtatt i fylkesutvalget i sommer.

– Dette kan ikke gjøre godt for overgrep som er skjedd, men er et bevis på at vi erkjenner at her har det sviktet. Ordningen er etter mitt syn sjenerøs siden man ikke trenger bevise veldig mye for å få erstatning, sier fylkesordfører Thore Westermoen (KrF).

Lav terskel

Ifølge han er politikerne opptatt av å få ordnet opp i forhold som har skjedd i perioden fylkeskommunen hadde ansvaret for institusjonene.

– Det var ikke vanskelig å få vedtatt dette. Vi var alle innstilt på å få vedtatt ordningen, og at det skal være lav terskel for å få oppreisning, sier Westermoen.

247 barnehjemsofre på Sørlandet har allerede fått utbetalt totalt 149 millioner kroner i den kommunale oppreisningsordningen, som ble avsluttet like før jul. Seks av ti søkere fikk medhold i at de var utsatt for overgrep og omsorgssvikt på barnehjem, fosterhjem og spesialskoler før 1993. Flere av dem som fikk avslag, falt utenfor ordningen fordi påstandene gjaldt forhold etter 1993. – Noen saker ble avvist fordi de ikke kom inn under den forrige tidsperioden. Disse er på vent til behandling. Vi vet ikke hvor mye eller hvilke påstander som vil komme, sier Scheffer.

Gråtende

Det var en henvendelse fra «Støttegruppen for voksne med frastjålet barndom» i desember i fjor som gjorde at fylkesutvalget behandlet ordningen.

Talsmann Øistein Hatlebakk mener at mellom 25 og 30 personer ble avvist i den kommunale oppreisningsordningen fordi de søkte om forhold som skjedde innenfor tidsperioden til den nye ordningen.

– Det var en del av ungdommene som ble avvist. Det er fryktelig synd, sier Hatlebakk, som mener et høyt antall personer har opplevd overgrep som gjør at de nå kan søke om erstatning.

– Jeg har hatt mye kontakt med ungdommer som gråtende har ringt meg. Jeg tror det kan bli mellom 50 og 100 søkere, sier talsmannen.

Øistein Hatlebakk håper at også fylkespolitikerne i Aust-Agder vil vedta en lignende ordning.

– Jeg vil i alle fall kjempe for det, sier han.

Personer som har opplevd overgrep eller omsorgssvikt i Vest-Agder fylkeskommunes barnevernsinstitusjoner i perioden fra 1. januar 1993 til 31. desember 2003 får snart muligheten til å søke om oppreisning.

Perioden er den tiden fylkeskommunen hadde ansvaret for barnevernsinstitusjonene. Fra 1. januar 2004 overtok staten ansvaret.

Samtlige kommuner i Agder-fylkene, med unntak av Arendal og Froland, har samarbeidet om en kommunal oppreisningsordning til personer som har vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt under barnevernets omsorg før 1. januar 1993. I ordningen, som ble avsluttet før jul, ble det totalt utbetalt i underkant av 149 millioner kroner til 247 personer. 421 søknader kom inn.

De samme vedtektene som i den kommunale oppreisningsordningen gjelder i den nye ordningen, men unntak av at forholdene må ha skjedd på institusjon, og ikke fosterhjem.