AGDER: — Vi har milde regler for denne type erstatning, selv om vi må vurdere hver sak individuelt. Har folk vært påpasselige med å fjerne snø fra tak, vinduer og dører, er det rimelig kurant å få erstattet skader, sier informasjonssjef i If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

— Men er det utvist grov uaktsomhet, skal det mye til for å erstatning, legger hun til.

Det har strømmet på med krav om skadeerstatning til de store forsikringsselskapene, totalt rundt 250 skader til drøyt sju millioner kroner.

— Det er flest småskader som tak, gesims, verandaer, ødelagte dører og vinduer som følge av snø- og vannskader. De største skadene er på næringsbygg, leilighetskompleks og verandaer, opplyser Vennesland.

Ikke katastrofe

Hun sier If fryktet enda større utbetalinger etter snøkaoset.

Pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Vesta Forsikring, sier folk har håndtert kaoset godt.

— Skadeomfanget gjør at vi ikke kan kalle situasjonen på Sørlandet en katastrofe. Det ser ut som folk har tatt sine forholdsregler, sier Stigum Olsen.

— Når det snør tett flere dager, er det ikke lett å holde unna. Men når været letter, forventer vi at folk griper inn. De har plikt til å forebygge skader, sier han, og illustrerer det slik:

Vi forventer ikke at Olga på 90 krabber opp i stigen og skuffer taket. Men har hun noen som kan gjøre det, bør hun få tak i dem innen rimelig tid.

Vi stiller krav til en profesjonell aktør i eiendomsmarkedet.

Forsikring overtar ikke for manglende vedlikehold, som ved lekkasje pga utett tak.

Frykter flere

— Vi regner med melding om flere skader i dagene fremover. Snøen er tung, og flere vil oppdage skader etter hvert som snøsmeltingen øker, sier Vennesland i If.

— Hell i uhell. Vi er glade for at det ikke er tele i bakken. Nå går vannet rett i jorden og gjør mindre skader, sier Vennesland.

Forsikringsbransjen er spent på temperaturen framover.

— Aller helst vil vi ha en gradvis tining av all snøen. Får vi vårtemperaturer på Sørlandet nå, kan vi få dramatiske problemer knyttet til snøtining, sier hun.

Tøffe krav

Det kan by på større problemer å få utbetalt skadeforsikring for båt- og bileiere.

— Sørger ikke båteiere for å fjerne snø fra båtene sine, står de i fare for å få redusert erstatning om båten synker. Vi kommer til å se nøye på en båt som sank i Lillesand, sier Vennesland.

Hun advarer også mot tung snø på flere kommunale brygger.

Forsikringsbransjen er spente på oppgjør knyttet til biler som har fått hard medfart under brøyting.

— Her kan det være grunn til å regne med at snøskader dekkes via bilens kaskodel, sier Vennesland.

Kunder som ikke har kasko må selv gå til kommunen om de mener brøytemannskapene har handlet uaktsomt.