Se videoreportasje fra Iveland — der var det også glatte veier onsdag...SONGDALEN: - Jeg opplevde veien som fryktelig glatt på morgenen i dag. I halv sju-tiden kunne en jo nesten ikke stå på beina, forteller ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland, til fvn.no.

Greibesland bor i Finsland. Der opplever han til stadighet at det ikke er strødd når han skal kjøre til jobb om morgenen.

— Livsfarlig

  • De strør altfor sent når det blir glatt. Det er livsfarlig på veiene når folk skal på jobb, sier Greibesland.

Ordføreren vil nå ta kontakt med distriktssjefen i Statens Vegvesen, for å fortelle hvordan han opplever de morgenglatte veiene.

— Jeg vil gi beskjed om at de må være bedre forberedt når de vet at det kommer nedbør og kuldegrader. Vegvesenet oppfordrer jo bilister til å kjøre piggfritt, og da må det det være en forpliktelse at det er strødd når folk skal på jobb, sier han.

— Helt polert

Greibesland var ikke den eneste som fristet skjebnen på speilblanke veier i Finsland. Arnfinn Hærås kjørte til jobb i fem-tiden onsdag morgen.

— Det var helt polert da jeg kjørte til jobb, forteller Hærås.

Han har tidligere kjørt både brøyte -og strøbil, og mener at vegvesenet er altfor dårlige til å strø veiene.

— Når en kjører til jobb så bør veiene være såpass at en ikke kjører med livet som innsats. Det er greit at vi bor på landet, men vi betaler skatt og avgifter vi også. Det skulle bare mangle at vi kom oss rimelig greit på jobb, sier den tidligere strøbilføreren.

Hærås' sønn kjørte til jobb to timer senere. Da hadde forholdene på Finsland forverret seg ytteligere.

— Det var helt forferdelig. Det var speil-is på veien, forteller Jan Inge Hærås.

Tar selvkritikk

Statens vegvesen mottok mange telefoner fra frustrerte bilister i Finsland onsdag morgen. I ettermiddag var de i møte med entrepenøren NCC, som har ansvaret for å strø veiene.

— NCC innrømmet at de hadde vært for sent ute. Vaktoperatøren som var på vakt tolket værsituasjonen feil, noe som har ført til at de ikke fikk strødd tidlig nok, sier byggeleder i Statens vegvesen, Kjetil Dybvik.

NCC hadde alt sitt personell ute på veien klokken sju onsdag morgen.

— Men det er ikke tidlig nok til å få strødd veien til folk begynner på jobb, fastslår Dybvik.

Han har nå bedt entrepenøren være med obs, for å kunne takle denne typen utfordringer bedre i tiden som kommer.

— De har nå lovet bot og bedring, og skal være mer føre var i fremtiden, sier Dybvik.