CHICAGO: — Jeg håper Obama nå kommer til å få til en forandring som kan gjøre mitt og andre amerikaneres liv bedre, sier Baul, som står midt i et gatekryss ved Grant Park i Chicago og dirigerer trafikken.

Baul var en av flere hundre tusen mennesker som deltok i feiringen av Barack Obamas historiske valgseier i Grant Park valgkvelden.

— Det var nydelig å være her nede i parken, sier trafikkbetjent Baul, som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt, og blåser i fløyta for å slippe fram en ambulanse.

I Obamas hjemby Chicago fortsatte gatefesten inn i de tidlige morgentimer onsdag. Det var elleville jubelscener i gatene etter at Obama hadde holdt sin valgtale.

Les også: - Folk hyler og skriker av glede| Vil gjenopprette USAs lederskap i verden | [Obama:

Slektningene i Kenya feirer: Se intervju med Obamas stebror

På valgvake hos amerikanske studenter i Kristiansand

Her skal Obama bo

Her får folket resultatet: Se jubelen!

Chicago koker!

Se bildeserie fra valgdagen

Les siste nytt om valget på vår utenriksside.

Les også sørlendingers statusrapport: - Alle holder pusten

— Alt mulig

Obama vant en brakseier, og sikret seg hele 349 av de 538 valgmennene. Med valgskredet og seier i tradisjonelt republikanske delstater som Colorado og Virginia har han tegnet et nytt politisk kart i USA. Virginia har ikke støttet en Demokrat i et presidentvalg på fire tiår.

— Hvis det fortsatt er noen der ute som tviler på at USA er et sted hvor alt er mulig, har de fått sitt svar i kveld, sa Obama i sin historiske tale etter at han som første afroamerikaner gikk seirende ut av et amerikansk presidentvalg.

— Bra for alle

— Dette kommer til å bli bra for alle sammen. Ikke bare for svarte, men for alle andre minoriteter, sier Janice Nattee til NTB i Grant Park etter Obamas tale.

— Dette viser at alle kan komme til USA, og at her kan alle klare å lykkes

En annen av de jublende tilhengerne, Raum Sandoval, sier dagen er en milepæl i historien.

— Hjertet hoppet over et slag, jeg kan ikke tro det, det var et fantastisk øyeblikk.

— Det har enorm betydning at en svart blir valgt til president, sier 22-åringen fra Chicago.

Med valget av Obama som USAs første afroamerikanske president er rasebarrieren brutt for alltid.

Rase rammet ikke Obama

  • Jeg hoppet opp og ned da Obama hadde sikret seg Pennsylvania. Jeg ropte hallelujah, hallelujah, sier borgerrettsikonet John Lewis sier til CNN.

Det var foran valget mange spekulasjoner om Barack Obama ville miste velgere fordi han er svart. Men valgdagsmålinger viser at av dem som mente rase var viktig i valget, så stemte 53 prosent på Obama og 46 prosent på John McCain.

Tidligere utenriksminister under George W. Bush, Colin Powell, sa onsdag at Obamas seier i presidentvalget vil gjøre svært mye for kampen mot rasismen i USA.

— Dette er en historisk dag sa en følelsesladet Powell under et besøk i Hongkong. Powell gikk noen uker før valget ut og ga sin støtte til senator Obama.

Enorme utfordringer

En av Obamas største utfordringer etter han blir tatt i ed 20. januar, blir å innfri de enorme forventningene han har bygget opp hos millioner av tilhengere. Og Obama minnet i seierstalen om at det vil ta lang tid å nå mange av målene.

— Denne seieren tilhører dere. Jeg lover å lytte til dere, og dette skal vi klare sammen, sa Obama.

— Mange kommer sikkert til å bli misfornøyd med meg og politikken min, men jeg vil være deres president også, sa Obama videre.