SJELDENHETER: Mange vakre og sjeldne bøker er å finne i to montre. Her ser vi førsteutgaver av "Himmeluret" og "Babels tårn". Foto: Jostein Blo9khus

LILLESAND: I 2008 kjøpte Lillesand kommune Anstein Nørsetts store og imponerende Scott-samling. Denne ble seinere overført til Lillesands folkebibliotek – der bøkene ble liggende i magasinet. Nå har imidlertid ivrige medlemmer av Gabriel Scott-selskabet og biblioteksjef Lizbeth Henriksen jobbet intenst i tre-fire måneder for å få alt på plass og samlingen tilgjengelig for publikum.

Det vil si, alt blir ikke like lett tilgjengelig. Naturlig nok, ettersom en god del av bøkene er sjeldne førsteutgaver. Noe blir derfor å skue i to store glasskap. Men det er allikevel adskillig som blir å låne med seg hjem inne på Scott-rommet.

Scott-tapet

— Vi har en tapetremse her som viser Gabriel Scotts håndskrift. Av en eller annen grunn skrev han alltid med grønt blekk. I tillegg skal det komme opp en del bilder fra Scotts liv, sier Lizbeth Henriksen. Hun har satt seg godt til rette ved et skrivebord med en pute i ryggen. Og den er dekorert med ett av de mest brukte sitatene fra Scotts bøker: "Somme tider saa sidder e og tænker – og somme tider saa bare sidder e". For øvrig hentet fra romanen "Barkefletteren".

Lidenskapelig Scott-samler

Nørsett brukte ti år på å samle Scott-bøker. Etter hvert ble han et så kjent ansikt i antikvariatene i Oslo at de sa før han åpnet munnen: "Nei, jeg tror ikke vi har noe som du ikke har!" Av de 60 utgitte bøkene av Scott fikk han tak i hele 54 førsteutgaver. Biblioteket hadde en del Scott-bøker fra før, og nå har man nesten 200 registrerte bøker av eller om Scott.

— Det blir spennende å se på responsen. Mange har gått og ventet på at dette skulle bli klart, sier Henriksen.

I morgen, 7. mai, blir det høytidelig markering med ord av Arne Thomassen og sang av Hermanos og Jens Olai Justvik. Det blir kåserier og en auksjon hvor tre eksklusive Scott-verk går under hammeren.