SPENNENDE: Sofie Eline Finneid (15), Sigrid Eskild Løkken (16) og Isabel Petrie (15) syns det er spennende å høre på når Tora Hansen-Tangen fra Aker Solutions forteller om hvordan det er å jobbe som ingeniør. Selv er de usikre på hvilken retning de vil ta når den tid kommer. Foto: Torstein Øen
FREMMET TEKNOLOGIEN: Arrangørene gikk hardt ut for å fremme de teknologiske mulighetene skolen tilbyr. Konferansier for dagen, Carina Ugland, ble kledd opp i teknologisk utstyr skolen bruker for å lage animasjonsfilmer. Foto: Torstein Øen
– FINN EN GOD OMGANGSKRETS: Rajeev Lehar er sivilingeniør fra UiA, og jobber nå som avdelingsleder i Aker Solutions. Han holdt foredrag om å velge den rette omgangskretsen når man skal studere. – Da jeg studerte fant jeg rollemodeller som kunne ting jeg ikke kunne, og det er en stor grunn til at jeg gikk ut med toppkarakterer, sa han. Foto: Torstein Øen

GRIMSTAD: – I 2005 hadde vi 183 kvinnelige ingeniørstudenter på ingeniør— og teknologistudiene i Grimstad. I fjor talte vi hele 408 studenter, sier Pål Grandal, rådgiver ved fakultet for teknologi og realfag og en av regissørene bak suksessen.

En av UiAs store satsninger på dette området har vært arrangementet "Jenter og teknologi." For tiende gang inviterte UiA 500 jenter fra ungdomskoler og videregående skoler på Sørlandet til en teknologisk opplevelsesdag torsdag.

Årets utgave skjer i samarbeid med Norsk Industri, GE Healthcare, Xstrata, Aker Solutions og National Oilwell Varco (NOV), hvor jentene kan snakke med representanter fra de aktuelle bedriftene.

Vi spurte: Vil du bli ingeniør? Se hva jentene svarte til høyre.

Fokuset over på jentene

Kamilla Saltermark (16) og Mathilde Laulo (16) fra Sam Eyde videregående i Arendal var en av mange jenter som hadde tatt turen til UiA. De syns det er bra at det også settes fokus på jentene i ingeniørstudiene.

– Det veldig bra at de har en dag hvor vi kan få informasjon om tilbudene de har. Det er gjerne guttene som får slike jobber, så det er fint at vi også blir litt klar over disse mulighetene, sier Laulo.

Hun lukter på dataingeniørstudiet, men er fortsatt ikke sikker. Klassevenninnen er derimot sikrere i sin sak.

– Jeg vil studere ingeniør, innenfor mekatronikk. Jeg har hørt mye interessant om studiet, og jeg syns de fronter det på en god måte, forteller Saltermark.

Men hun vil studere i Trondheim. I fremtiden håper hun å jobbe offshore i oljebransjen.

Flere kvinner i olja

En av bedriftene som har stand på UiA er National Oilwell Varco (NOV). En av representantene for bedriften, Tanja Erichsen, syns arrangementet er et veldig bra initiativ, og ser at med slike tiltak kommer det også flere kvinner inn i bransjen.

– Vi har hatt en kjempevekst i antall kvinner, hvor vi har gått fra å ha sju prosent kvinnelige ansatte for sju år siden, til 25 prosent nå.

Hun mener også at Sørlandets rykte som jobbregion har forbedret seg.

– Sørlandet har rett og slett vært kjent for å være litt kjedelige. Men sånn er det ikke lengre. Vi er en høyteknologis og kompetanserik region, og en skattekiste av arbeidsplasser. Vi har en jobb å gjøre innen markedsføring, og da er arrangementer som dette et supert tiltak, sier Erichsen.

Med jentene kommer guttene

Da UiA startet med rekrutteringen av jenter hadde de også en baktanke. De hadde en teori om at flere jenter også ville trekke til seg flere gutter. Og slik har det blitt.

– Vi ser faktisk at rekrutteringen av jenter til studiene også har bidratt til at flere gutter søker seg inn på disse studiene, sier Grandal.

Totaltallet av ingeniørstudenter har nesten doblet seg, fra 1056 studenter i 2005 til 1774 i 2012.