I fjor ble det innført en ny lov i Danmark som gjør at bilister som blir tatt for kjøring uten førerkort eller blir tatt for promillekjøring av en viss alvorlighetsgrad tre ganger, får bilen automatisk konfiskert av politiet.

Dermed risikerer promillekjørere ikke bare å miste lappen, men også selve bilen. Den blir automatisk konfiskert hvis man blir tatt tre ganger i løpet av tre år for samme forseelse. Ved promillekjøring blir størrelsen på promillen avgjørende for om bilen blir tatt.

UP-sjef positiv

Leder for Utrykningspolitiet Agder, Øystein Krogstad er i utgangspunktet positiv til en lignende lov i Norge.

— Hvis det er samme person som alene bruker bilen, så synes jeg det høres ut som en god idé å konfiskere bilen etter tredje forseelse, men slike saker blir fort kompliserte, sier Krogstad og utdyper:

— Hvis bilen er registrert på bilføreren uten lappen, men det er kona som bruker den til daglig til å frakte ungene, vil en slik konfiskering gå ut over tredjeperson. Det samme hvis man blir tatt for promillekjøring tre ganger i tre forskjellige biler og man er ikke registrert som eier av noen av dem. Hva gjør man da? spør han.

Kan ta fra bilen også i Norge

Krogstad sier at det også finnes anledning for politiet i Norge å ta bilen fra bilisten.

— Som regel praktiseres det når man er tatt enda flere ganger enn de tre som gjelder i Danmark, sier han.

I Norge er det Veitrafikklovens paragraf 36 som gir politiet mulighet til å gi forbud mot å bruke et kjøretøy. Da skal bilen bli stående urørt i inntil ett år. Det er en politijurist som i slike tilfeller bestemmer at kjøretøyet ikke kan brukes lengre.

— Forbudet er ikke direkte knyttet opp mot promillekjøring, men kan brukes på bakgrunn av hensynet til trafikksikkerheten, opplyser politiadvokat ved Agder politidistrikt, Unni Guldberg, til Fædrelandsvennen.

- Skjer mange ganger

Hun sier at kjøreforbudet da er knyttet opp mot kjøretøyet og ikke eier. Eier av bilen kan velge å selge bilen, men kjøreforbudet vil fortsatt gjelde, selv for den nye eieren.

— Det har skjedd mange ganger at vi valgt å legge ned kjøreforbud. Her om dagen var det én i Kristiansand som ble tatt for gjentatte ganger å ha kjørt med promille og uten førerkort. Der valgte juristen å legge ned kjøreforbud, sier Guldberg.

I Danmark blir den konfiskerte bilen dansk stats eiendom og politiet kan velge å vrake bilen eller selge den til inntekt for statskassa. Loven trådte i kraft første januar i fjor og bare i Nordjylland ble 139 biler konfiskert i løpet av 2012. På Fyn måtte politiet leie egne lokaler for å få plass til alle bilene de konfiskerte.