HJELP: Paul Notto Mikkelsen (73) fra Grimstad var en av mange som fikk hjelp fra rådgiver Halldis Prestegård til å lete etter spor i gamle dokumenter. Til venstre Paul Nottos kone, Inger Johanne Mikkelsen (63). Foto: Torstein Øen
SLEKTSGRANSKING: Svanhild Skregelid (68) var på jakt etter spor av sin bestefars familie på morsiden. Foto: Torstein Øen
FULLT: Statsarkivet var fylt til randen av folk som var på jakt etter avdøde slektninger. Rådiver Halldis Prestegård måtte gi de oppmøtte beskjed om at de trolig ikke kunne hjelpe alle, men at de kunne komme tilbake til torsdag. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Lørdag strømmet folk til Statsarkivet i Kristiansand for å få hjelp til å grave i gamle dokumenter.

— I det siste har vi fått svært mange henvendelser fra folk som ønsker å komme i gang med slektsforskning. Flere tusen har vært inne på nettsidene våre for å søke i folketellinger og kirkebøker. Mange sitter og søker til langt på natt og serverkapasiteten har vært sprengt. Vi bestemte oss derfor for å arrangere dette informasjonsmøtet hvor folk kan på tips og veiledning, sier førstearkivar Roger Tronstad.

Måtte vente på hjelp

Responsen var overveldende. Trolig var det godt over 200 personer som hadde tatt turen til Gimlekollen lørdag.

— Jeg tror aldri det har vært så mye folk her tidligere. Interessen var mye større enn vi trodde, sa Tronstad da forelesningssalen med plass til rundt 50 personer var overfylt.

Camilla Mosfjeld (33) fra Randesund og Erik Hellenes (41) fra Høvåg var en av mange som måtte ta plass på lesesalen for å vente på runde to. De forteller at de ble kjent med hverandre gjennom nettstedet Genealogy, hvor du kan sette opp ditt eget digitale slektstre.

— Dette er slektsforskningens Facebook, sier Mosfjeld, som viser hvordan linjene hennes flettes inn i andres.

Forbindelse til Bieber

33-åringen var blant de yngste, men også en av de mest drevne. På sin nettprofil har hun dokumentert slektskapet til tusenvis av personer. På det digitale slekstreet kan hun følge slektslinjene til andre som er registrert, blant annet kongelige og andre kjendiser.

— Datteren min ble veldig fornøyd da det dukket opp en forbindelse til Justin Bieber, sier Mosfjeld, som presiserer at det ikke er noe dokumentert slekskap mellom de to.

Elin Seland (62) fra Kristiansand var ikke like erfaren, og innrømmet at det var tv-programmet "Hvem tror du at du er" som var årsaken til at hun møtte opp.

Ekteparet Paul Notto Mikkelsen (73) og Inger Johanne Mikkelsen (63) fra Grimstad var på leting etter slekta til Paul Nottos bestefar.

— Han stiftet familie Kristiansand, men kom egentlig fra Østlandet. Familien der borte vet jeg veldig lite om, sier Mikkelsen.

- Plutselig løsner det

Ekteparet fikk hjelp av rådgiver ved Statsarkivet, Halldis Prestegård, som etter beste evne forsøkte å hjelpe de fremmøtte med å finne spor etter avdøde slektninger.

— Det er mange som blir bitt av basillen. Det er jo et puslespill. Noen ganger stopper det opp, men så finner du plutselig noe som gjør at det løsner, sier Prestegård.

På nettsidene til statsarkivet kan du nå søke etter navn i folketellinger og kirkebøker, samt bla gjennom andre skannede arkiver. Men 99 prosent av det tilgjengelige arkivmaterialet fra Aust- og Vest-Agder finnes kun i fysisk utgave.

— På nettet finner du bare skjelettet. Her hos oss finner du kjøtt og blod, det som gir liv til det du kan søke opp på nett. Du kan for eksempel hvorfor noen reiste fra et sted til et annet, sier Prestegård.

Dokumenter som ikke finnes på nett er blant annet emigrantprotokoller, skoleprotokoller, mønstringsruller, rettsprotokoller og kommunale folketellinger.