KRISTIANSAND: Kravet for å komme inn på økonomistudiet er blant de høyeste på HiA.

– Mine egne krav for min egen innsats er mye høyere enn skolens krav. Jeg blir ikke fornøyd før jeg får B, og helst A, sier Randi Navdal (21), som går andre året på økonomi og administrasjon på Høgskolen i Agder (HiA).

Hun skal forbedre en av karakterene hun fikk til jul, og hun er ikke alene. Store deler av dagen tilbringer studentene i lesesalen med nesen i bøkene. Det er et internt press om å gjøre det best.

I tillegg har bedrifter presentasjoner på skolen, der de gjentar at de vil ha de beste studentene. Dette skaper ytterligere press.

– Det er konkurranse blant studentene, men samtidig gjør bedriftene det verdt å jobbe hardt. De sier de kun vil ha de beste, og det inspirerer oss til å gjøre det bra og satse for å få de beste jobbene, sier Trygve Wangen Tøsse (24).

Press

Anatll søkeretallet for til økonomistudiet ble doblet fra 2005 til 2006, og for hver ledig plass hadde studiet to primærsøkere. Men frafallet blant studentene er stort de første semestrene.

Bjørn Ivar Bø (26) går masterstudiet i økonomi:, og han merker ikke mest press fra skolen.

– Det største presset kommer fra medstudenter. Man vil ikke skille seg ut, og man ønsker ikke å være den som faller ut, sier Bjørn Ivar.

– Vi har lyst på de beste jobbene, da bør man minst ha B i snitt. Det ser ikke bra ut med en dårlig karakter, sier medstudent Trygve. De påpeker at det sosiale er viktig for å holde intensiteten oppe.

– Samholdet i «krigen» gjør at vi glemmer det kjipe. Hadde vi ikke hatt det, hadde jeg nok gått dukken for lenge siden, sier Bjørn Ivar.

Stor pågang

– Vi har et relativt stort frafall innenfor regnefag. Det er et krevende studium, og studentene må jobbe hardt, sier studieleder for institutt for økonomi, Trygve Bjerkås.

Han innrømmer at studiet kan være konkurranseorientert.

– Studentene setter høye krav til seg selv, og da føler de ofte at en middels karakter ikke er bra nok, sier Bjerkås.

– En arbeidsgiver vil rekruttere faglig dyktige medarbeidere. Det underbygger jo at studentene konkurrerer mot hverandre, sier studielederen.