KRISTIANSAND: For når det ryktes om gratis blaudis på byen, går folk mann og kvinne av huse.

— Vi var litt redd den skulle smelte vekk, men det er ingen fare. Det går unna fort, konstaterer daglig leder Otto Geheb d.y. (47), som var kvitt halve kaken på en halvtime.

Tusenvis av kristiansandere har feiret sin bursdag med marsipankake fra Geheb. Derfor var menyen temmelig selvskreven da det tradisjonsrike bakeriet og konditoriet i Markens gate 6 inviterte til 100-årsjubileum pinseaften.

Og køen sto like fra kakebordet til gatehjørnet.

— Jeg er altfor glad i kake, og den må helst være søt og bløt, forteller Odd Byremo, som sikret seg et passelig stykke.

— Og gratis er best?

— Det er jo så sjelden man får gratis kake i dag at det er litt godt, medgir Byremo.

Kremjazz

Sammen med sine venner hadde han også benket seg for å høre orkesteret Hodge Podge spille Duke Ellington-låter, også kalt kremen av jazz.

— Vi spiller musikk fra firmaets første periode, forteller Otto Geheb jr. (68), den forrige bakerisjefen, som takket av for seks år siden. Nå har han bedre tid til å øve på barytonsaksofonen.

Avdøde Otto Geheb senior flyttet til Norge fra Tyskland under første verdenskrig, fikk jobb i bakeriet i Markens (etablert 1908) og overtok driften fra 1936. Da skiftet bakeriet navn til Geheb.

Ekspandert

100-åringen har i dag ekspandert til ti utsalg over hele byen, drives med 45 årsverk, og solgte i fjor for 38,5 millioner kroner. Bakeriets mest solgte produkt er - ganske oppsiktsvekkende - kaffe, mens bløtkake knapt havner på topp 10-listen. Brød står for 10 prosent av omsetningen, mens smurt mat har tatt et stort jafs av salget over disk.

— Jeg er veldig glad for de lokale bakeriene i byen, sier kakefestdeltaker Liv Mørland.

Selve bakeriet ble flyttet til Sørlandsparken for ti år siden, grunnet plassmangel i Markens.