KRISTIANSAND: — Nå roper vi varsko. Skogbrannfaren er stor eller meget stor på Sørlandet, og det kommer bare til å bli verre nå som finværet setter inn, opplyser brannsjef i Kristiansand, Per Støland til fvn.no.

Han opplyser at det er svært tørt i Agder, og at gress og kratt lett kan ta fyr. De siste ukene har brannvesenet måttet slukket flere krattbranner.

3-4 branner hver dag

  • Vi rykker ut på 3-4 krattbranner hver eneste dag, forteller Støland.

Tirsdag har brannvesenet rykket ut til krattbranner både på Augland, Flekkerøy og i Baneheia.

Brannen i Baneheia fikk de melding om klokken 10.12. — Det dreide seg om en krattbrann mellom andre og tredje stampe. Vi fikk raskt kontroll på stedet, og brannen ble slukket, opplyser alarmoperatør Kai Berntsen ved brannvakta i Arendal til fvn.no.

- Folk er uforsiktige

Støland tror de fleste brannene har startet fordi folk er uforsiktige.

— Folk bør tenke seg godt om når de ferdes i naturen. Hvis de røyker bør de være ekstremt forsiktige med hvor de dropper aska og hiver sneipen. Dette gjelder også hvis de sitter hjemme på verandaen og røyker. Når de dropper aska kan den dette ned på vegetasjonen rundt huset, og da kan det fort bryte ut brann, sier han.

Berntsen forteller at i tillegg til sigaretter, er engangsgriller et stort problem.

— Engangsgriller er noe skikkelig svineri, og har startet flere branner, sier han.

Brannvesenet ber folk huske på at det er forbudt å gjøre opp bål etter 15 april.

- Kunne vært mer alvorlig

Krattbrannene som har vært i Agder de siste ukene har vært enkle for brannvesenet å få slukket da de har blitt tidlig varslet, og det har vært lite vind. Brannsjefen frykter derimot at de under andre forhold kunne ha utviklet seg til store skogbranner.

— Senere varsel kombinert med mer vind hadde gjort situasjonen mer alvorlig, sier han.

Skogbrannfaren er stor på hele Agder, men det er på Nelaug i Aust-Agder det er tørrest. Også i Sirdal er det svært tørt.

— Det er noe bedre langs kysten, men det er likevel tørt, sier Berntsen.

Et felles råd fra brannvesenet er at folk må bruke fornuften når de ferdes i skog og mark. En fest med engangsgrill og sigarettrøyking i naturen er med andre ord ingen god ide.

Se video fra krattbrannen i Baneheia.